Samstag, 17. Februar 2018

Se parhaiten nauraa

Côte d'Azurilla asuva serkku käy meillä vieraillessaan usein ostamassa  söpöstä mausteputiikista saksalaisen suolakaivoksen sormisuolaa ja olen aina naureskellut, miten hän, joka asuu siellä Fleur de selin "lähteellä", ostaa suolansa täältä. Mutta enpä naura enää. On nimittäin todettu, että merestä tulevassa suolassa on mikromuovia. Käydessämme viime vuonna Galapagos-saarilla, matkaoppaamme otti kourallisen maata käteensä ja näytti meille, miten paljon siinäkin oli muovia, jopa siellä kaukana tuhansien kilometrien päässä sivilisaatiosta  (vai voiko tätä ylipäänsä enää nimittää sivilisaatioksi).Nyt on meilläkin aitoa puhdasta saksalaista sormisuolaa enkä enää naura serkulle.

Kommentare:

 1. Apua!, mistähän meidän sormisuola tulee: Sitä on aina pöydällä skoolissa, jos joku haluaa suolaisempaa ja sitten käytän sitä joihinkin salaatteihin etc.

  By the way, R. on tehnyt uransa muovialalla ja siis ihan koko maaima kenttänä. Hän hermostuu tästä aiheesta joka kerta, sillä olemme eläinten- ja luonnonsuojelijoita, ja kuulemma vain ihmisten järkyttävä tyhmyys on merten saastumisen syynä.

  <3

  AntwortenLöschen
 2. Pitääkin tästedes ottaa tarkemmin selvää, mistä käyttämämme sormisuola on peräisin.
  Uusia fleece- ja softshellvaatteita ei meillä enää osteta, ostoksilla kuljetan aina mukana kangaskasseja - aivan pienilläkin teoilla voi yrittää pelastaa sitä mitä pelastettavissa on. Luin, että fleecetakista irtoaa yhdellä pesukerralla jopa 200 000 alle viiden millimetrin mikromuovipalaa, eli pesukertojen harventaminenkin jo auttaa hiukan!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Täällä on useimmmat Ranskasta, itse ostin kerran Sloveniasta, mutta kai se ongelma on kaikkialla.

   Löschen
 3. Minäkin sain tänä talvena oikein herätyksen tuossa muoviasiassa (ja siitä postailinkin). Uskomatonta, miten saatamme syödä muovia kalojen ja muiden merenelävien mukana ja kylmän rauhallisina juomme tuota muovivettä. Kamalaa. Jostain luin että muovia on löytynyt jopa saksalaiseta oluesta. En tiedä oliko paino tuolla sanalla saksalainen, mutta kai sitä muoviveden mukana voi joutua kaikkiin mahdollisiin juomiin. Yritän olla ahdistumatta asiasta, mutta omia valintojani olen kyllä miettinyt tarkemmin nykyisin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ja saksalainen olut kun tehdään ikivanhan puhtausperiaatteen mukaan eikä siinä saa olla mitään lisäaineita kuten muitten maitten oluissa. Mutta jos ne fleecetakit joutuu täälläkin kaivo- tai lähdeveteen. Huh.

   Löschen
 4. No huh,kyllä me ihmiset olemme pahasti tuhonneet tätä maapalloa. Käytän vain vähän suolaa,onneksi.

  AntwortenLöschen
 5. Ihminen on maailmalle susi. Hyi meitä!!!

  AntwortenLöschen
 6. Sain lahjaksi Hampurista paljon sormisuolaa ja sitä on vieläkin.

  AntwortenLöschen
 7. Muovikassit ovat olleet jo kauan meillä tabu. Vaatteissakin olen pyrkinyt katsomaan, mitä tuotetta se on. Tyttäreni on siinä hyvä esimerkki ja neuvoja.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mullakin on aina joku pussi käsilaukussa ja täällähän pitää vaatekaupoissakin maksaa muovikassista enkä koskaan ota vaan laitan omaan kassiini.

   Löschen
 8. Olipa hyvä linkki NDR:n ohjelmaan. Mäkin tuon mm. suolan Saksasta vaikka käytänkin aika vähän. Lisäsuolaa ei pöydässä ole.
  Kauhulla ja ihmetyksellä katselee myös ohjelmia Afrikasta ja Aasiasta missä kaikki juomia myöten pakataan usein pieniin muovipusseihin. Jätteen määrän täytyy olla mieletön.
  paskeriville

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. NDR:llä on paljon hyviä ohjelmia, mm. terveysjuttuja.
   Afrikasta mulle on jäänyt mieleen Soweton muovipussit, joita roikkui vaikka missä aidoissa sun muualla.

   Löschen