Donnerstag, 21. Juni 2018

Uutta passia hakemassa

Taidan olla passihullu, kun olen säilyttänyt kaikki passini. Ennenhän passiin sai aina leimankin, se oli  lapsena/nuorena kamalan tärkeä juttu. Tässä ne ovat, kaikki Suomen passit jonossa. Koko on aika lailla pienentynyt vuosien mittaan.Saksan passini on menossa vanhaksi ensi kuussa ja varasin ajan viranomaisilta ja menen tänään tilaamaan uutta. Ei uskoisi, mutta täällä takapajulassakin ollaan jo niin pitkällä, että netin kautta voi varata ajan eikä tarvitse jonottaa. Varsinkin tähän aikaan vuodesta passi- ja henkkaritoimistossa on ruuhkaa. Saksalaiset käyttävät normaalisti aina henkilökorttia, passia tarvitaan vain Euroopan tai EU:n ulkopuolelle ja itsellänikin on mukana aina vain henkkari tai siis kaksi, sekä Suomen että Saksan. Isompikokoista passia en viitsisi kuljettaa mukana.

Viimeiseen 10 vuoden passiini on kertynyt aika tavalla viisumeita. Sieltä löytyy mm. Myanmar, Laos, Kamputsea, Indonesia, Vietnam, Intia, Kiina, Australia. Hauskin merkintä on rajan ylitys Thaimaasta Laosiin, siinä kohtaa lukee kulkuneuvona "walk", sillä kävelimme siellä sillan yli maasta toiseen.


Uusimman tilaston mukaan Singaporen ja Etelä-Korean passit ovat "vahvimpia", niillä pääsee kaikkein useampaan maahan ilman viisumia. Sen jälkeen tulee Saksa, joka on yhtä maata parempi kuin Suomi ja muut Pohjoismaat, mutta en ole vielä saanut selville mikä se yksi maa on.
Nyyh nyyh, tänään tuo passini leimataan mitättömäksi ja 3-4 viikon sisällä saan uuden eli kestää kauemmin kuin suomalaisen passin toimitus. Hyvä puoli Saksan passissa on, että se on 10v voimassa eikä vain 5v kuten Suomen passi.

6 Kommentare:

 1. Minäkin olen säilyttänyt muutaman vanhan passin, etenkin sen jossa on leimat ajasta Etelä-ja Pohjois-Amerikassa. Tuohan on hyvä kun Saksan passin saa 10 vuodeksi. Minun Suomen passini menee umpeen ensi vuonna;viimeksi uusin sen Suomessa jossa se tulee paljon paljon halvemmaksi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Lähetystön kautta otettu passi on kamalan kallis eli kannattaa tosiaan ottaa Suomesta. Saksassa maksaa 10v passi 60€.

   Löschen
 2. Miksi Saksan passin saa vielä 10 vuodeksi? Niinhän se oli Suomessakin ennen, nyt vain 5 vuodeksi ja se on tosi lyhyt aika. AIna pitää olla passia uusimassa, vaikkei mulla olekaan kuin liuta Venäjän viisumeita ja muutama leima.
  Hyvää juhannusta!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kysy miksi Suomen passin saa vain viideksi vuodeksi. Täällä annetaan alle 25 vuotiaille vain kuudeksi vuodeksi. Voi myös saada passin, jossa on lisäsivuja, jos matkustaa paljon viisumimaihin.

   Löschen
  2. Tämä löytyi joltain poliisisivulta: "ulkisuudessa on toisinaan ehdotettu kymmenen vuoden voimassaoloajan palauttamista passeihin. Tämän toteuttaminen ei ole tarkoituksenmukaista, koska nykyistä pidempi voimassaoloaika vaarantaisi sirun tietoturvan ajantasaisuuden ja heikentäisi passinhaltijan tunnistettavuutta passikuvasta.

   Passin tietosivulla olevaa kasvokuvaa käytetään passinhaltijan silmämääräiseen tunnistamiseen. Sama kuva on tallennettu sirulle koneellista kasvontunnistusta varten. Mitä vanhempi kuva on, sitä epäluotettavampaa on sekä silmämääräinen että koneellinen kasvontunnistus.

   Sirulla olevat biometriset tunnisteet ja muut henkilötiedot on suojattava luotettavasti väärinkäyttöä vastaan. Sirun tietoturva on korkeatasoinen, mutta sitä päivitetään muutaman vuoden välein. Jos passin käyttöikää pidennettäisiin nykyisestä esimerkiksi kymmeneen vuoteen tai edes seitsemään vuoteen, sirun tietoturva saattaisi vanhentua ennen elinkaaren loppua. Mitä pidempi voimassaoloaika on, sitä hitaammin uudet tietoturvaltaan kehittyneemmät passimallit korvaavat vanhemmat mallit. Sama pätee myös passikirjan fyysisiin turvatekijöihin." Eli meillä on niin viimesen päälle turvallinen passi sitten, jota saa heti olla uusimassa.

   Löschen
 3. No niin, taas on suomalaiset paljon pitemmällä noissakin asioissa.

  AntwortenLöschen