Mittwoch, 24. April 2019

DNA-analyysi ja eskimot (+EDIT linkki lisätty)

Taisin ensimmäistä kertaa elämässäni lukea Aku Ankasta eskimoista, olin ehkä ekaluokalla koulussa ja minulle tuli Aku Ankka, kun 20v vanhempi veljeni tykkäsi myös lukea sitä, äiti suostui tilaamaan lehden . Muista vieläkin muutaman niistä kuvista ja mm. kajakit jäivät mieleeni, Aku Ankkakin voi sivistää.
Seuraava tapaaminen taisi olla Valion Eskimopuikko. Ja yksi tärkeimmistä "eskimomuistoista"liittyy Alvar Aallon maljakkoon, joita meillä on montaa kokoa ja väriä.


Aalto käytti maljakkoa suunnitellessaan työnimeä Eskimoerindens Skinnbyxa. Meillä on tallella vanha juliste, jonka alareunassa tuo nimi näkyy.


Pääsiäispupu toi minulle vihdoinkin tulokset DNA-testistä ja olin aika yllättynyt tuloksesta.

Hih hih, yksi eskimokin on eksynyt sukuun, miten hauskaa!
Sukuni on ollut aina hyvin pieni, vanhemmat, veljeni ja minä, neljä naimatonta (ja virallisesti ainakin lapsetonta tätiä), yksi täti, jolla tytär ja yksi setä, jolla tytär eli yhteensä kaksi serkkua, siinä koko suku. Jotain kaukaisia sukulaisia on muuttanut aikanaan Amerikkaan, mutta jo ennen syntymääni. Katselin noita saamiani tietoja tarkemmin ja totesin, että se inuitti-sukulainen asuu USA:ssa.  Yhdeltä norjalaiselta sukulaiselta sain jo kontaktipyynnön. On tämä aika hauskaa ja ainakin on melko varmaa, että nuo tiedot ovat todella oikein, sillä myheritage sai kokeeni Saksasta saksalaisella nimelläni, mutta totesivat, että olen aika supisuomalainen.


Lisätty linkki:
https://areena.yle.fi/1-4611081?fbclid=IwAR16DcQPS7D0EtrGXHeBW1pny-LpPsSybHv421YJIp8A8fMNb_CQpJMtEU8

11 Kommentare:

 1. Aku Ankka on oikeasti ollut sivistävä. Sieltä minäkin opin esimerkiksi millainen on paloposti. Eihän sellaisiin juuri kotinurkilla Pirkanmaalla (ent.Hämeenlääni) silloin törmännyt. Olipa muuten tärkeä tieto pikkutytölle tuohon aikaan!!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Aku Ankka rocks, varsinkin ne suomenkieliset käännökset on usein loistavia, esim. Eric Satie oli käännetty hienosti:
   https://twitter.com/kimmohoo/status/779426007799463936

   Löschen
 2. Oho, ei paljon enempää voisi suomalainen olla. :-)

  AntwortenLöschen
 3. Aku Ankka:) Me aina tapeltiin veljen kanssa kuka saa lukea sitä ensin;D
  Hih, olet vähän eskimokin, mutta todella suomalainen miten jännää tietää tuollaista.. Tekisi mieli tehdä tuollainen MyHeritage-testi; tunnen täällä suomalaisen joka on töissä siellä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On se tosi jännä, sulla tuliskin varmaan vähän kirjavampi tulos kuin mulla.

   Löschen
 4. Meilläkin on noita eskimoiden nahkahousuja, mutta en voi käyttää niitä aasinsiltana tutkiessani omaa etnisyyttäni:) Turha ihmetellä osuvuutta, eiväthän geenit minnekään häviä, asut sitten missä vaan ja puhut mitä kieltä vaan.
  Tutkin tässä omia tuloksiani ja mikä yllätys! Löytyi eräs 3.-5.serkku DNA osumalla: Jaettu DNA 0,5 (36.3cM) Jaetut segmentit 5 Suurin segmentti 8,4‎ cM. Kukahan mahtaa olla!

  AntwortenLöschen
 5. On mullakin tuollaiset - nyt sanon, että inuiittinaisen nahkahousut. Käyttikö se ohjelma todella sanaa eskimo eikä inuiitti? Siellä Amerikoissa ja Kanadassahan asuu inuiitteja ja muita heidän lähisukulaisia, eli onko sun sukulainen löytänyt sieltä puolison? :)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mulla on saksaksi Eskimofrau/Inuitfrau, kun muuttaa kielen suomeksi, siinä lukee eskimo/inuiitti, naisesta se ei lue suomenkielisessä tekstissä mitään niinkuin ei englanniksikaan.

   Löschen