Mittwoch, 9. März 2022

Bonn, Brot & Beethoven

 Bonn on viime päivinä näytellyt osaa meidän elämässä ja sehän onkin kiva kaupunki, voisin aivan hyvin asua siellä. Eilen lähdimme sinne etsimään kenkiä Outletistä, Allumies ei valitettavasti löytänyt sopivia vuoristovaelluskenkiä, edellisistä lähti pohja melkein irti viime vaelluksella, mutta itse löysin edulliset ON Cloud kengät, joissa kulkee kuin pilvissä kuten nimi sanoo. Nämä on nyt pyöräilykenkäni 2022.


Seuraava paikka oli leipäkauppa, jonka kekkasimme muutama viikko sitten. Kaupassa myydään vain leipää, ei sämpylöitä, ei croissantteja, ei kakkuja, vain 10 eri lajia leipää.




Me ostimme neljää sorttia, joista osa pakastettiin. Saksalainen leipähän kuuluu Unescon aineettomiin kulttuuriperintöihin. Lisää tietoa saksalaisesta leivästä löytyy täältä.


Leipäkaupan vieressä on söpö vihannes- ja kukkakauppa. On paljon kivempi asioida tuollaisissa pikkukaupoissa kuin isoissa marketeissa.




Leipäkaupan nurkan takana on magnolia, joka varmaan tänään tai viimeistään huomenna, kun on luvassa +16C, avaa nuppunsa.


Sunnuntaina olimme musiikkikorkeakoulussa kuuntelemassa superlahjakkaita lapsia, jotka saavat jo nyt opetusta korkeakoulun Pre College-luokassa ja oli ilo kuunnella loistavia solisteja. 


Bonn tulee tässä esiin suuren säveltäjänsä Ludwig van Beethovenin kautta. Orkesteri soitti nimittäin lopussa ajankohtaisesta syystä Beethovenin Oodi ilolle, jonka tekstin on kirjoittanut yksi Saksan suurimmista runoilijoista , Friedrich Schiller (1759-1805) ja sen ydinlause on ALLE MENSCHEN WERDEN  BRÜDER eli All men shall become brothers. Eipä tuntenut Schiller ”Putleria”. Muutaman kyyneleen vuodatin kauniin musiikin ja tekstin takia.



6 Kommentare:

  1. Hyvä on pyöräillä kun jaloissa on hyvät ja mukavat kengät.
    Harkullisen näköisiä leipiä ostitte tuolta leipäkaupasta.
    Itsekin tykkään ostaa vihannekset ja hedelmät torilla tai pikkukaupoista;tosin osan yleensä ostan läheisen jättimarketin hevi-puolelta, koska siellä hyvä hinta/laatusuhde. Olispankin tuo ydinlause edes osittain totta......

    AntwortenLöschen
  2. Oi magnolia ja leipäkauppa. Olen käynyt muuten Göttingenin lähellä leipämuseossa. Meillä pakkasta, mutta viikonlopuksi on luvannut lämpenevää, joten nuo jäiset tiet ja kadutkin voisivat ehkä alkaa sulaa.

    AntwortenLöschen
  3. Mietin, että mitenköhän mahtaisi pärjätä tuommoinen leipiin erikoistunut kauppa Suomessa. En ole koskaan ainakaan nähnyt täällä semmoista. Onko tuo tumma leipä "ihan oikeaa" ruisleipää, siis samanlaista kuin Suomessa? Muistan kun lapsen reissattiin Saksassa, löydettiin silloin kaupasta jotain ruisleipää, joka oli pakattu muovipakkaukseen. Ei se kuitenkaan ollut sellaista leipää kuin suomalainen, vaan muistaakseni paljon makeampaa.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Se tumma on ruisleipää, mutta vähemmän hapanta kuin suomalainen. Saksassa on 3200 leipälajia ja tietenkin eroja leipomoissa.

      Löschen