Donnerstag, 15. Juni 2023

Päivän kirkot

 Parasta Kölniä on tuomiokirkko

Kuva:Pixabay

mutta ne porukat, jotka on siellä hommissa, eivät ole todellakaan parasta Kölniä. Arkkipiispa on mitä konservatiivisin ja kaikki rikokset yritetään pitää salassa. Nyt vihdoinkin oikeus langitsi kunnon tuomion ja kirkko joutuu maksamaan 300000€ 64v miehelle, jota on lapsena 300 kertaa raiskattu tai muuten hyväksikäytetty. Arkkipiispan muisti heittää, hän ei muista lukeneensa koskaan valituksia asiasta. Onneksi en ole koskaan maksanut kirkollisveroja katoliselle kirkolle. Täkäläinen hiippakunta on rikas, mutta nyt alkaa varmaan satelemaan vaatimuksia muiltakin ja sen lisäksi missään ei ole niin paljon erottu kirkosta kuin Kölnissä.

Toinen kirkko, josta pidän, on Hattulan kirkko Hämeenlinnan lähellä. Olen aina ihmetellyt ja ihaillut sen maalauksia

kuva:Wipedia

mutta lukiessani Rottien pyhimystä näen ensi kerralla kaiken aivan toisin silmin. Kirja on aivan mahtava ja naureskelen täällä itsekseni sitä hassua vanhaa kieltä, voin suositella.
9 Kommentare:

 1. Rottien pyhimys ja Suomen keskiaikaiset kirkot ovat minunkin suosikkejani. Kivaa kesälukemista olet löytänyt, sillä tuon kirjan kieli on todella mehukasta. Esimerkiksi ilmaisu "tuijottaatoljottavat" on jäänyt meillä elämään kotipuheissammekin, niin kuvaava se on. Kuuntelin, en siis lukenut, Rottien pyhimyksen yhdessä K:n kanssa ja olimme molemmat sitä mieltä, että Erja Manto oli todella sopiva lukija tähän.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Joo, muistan tuonkin sanan, harmittaa kun tuo kämppäkaveri ei ymmärrä noita suomen kielen hienouksia, naureskelen tässä sitten yksikseni. Murkinatauko oli myös kiva sana, murkina oli täysin minulta unohtunut.

   Löschen
 2. Hakusessa tuo Rottien pyhimys. Onkohan jo ilmestynyt pokkarina?

  AntwortenLöschen
 3. No olipa tyhmä ajatus. Kuvastasihan näkyy että on...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Sain tuliaisena suomivierailta, kannattaa lukea. Suomalaiset taitaa vaan enemmän ja enemmän kuunnella äänikirjoja.

   Löschen
 4. Anneli Kanto on niin taitava sanankäyttäjä! Olen lukenut ehkä kaikki hänen teoksensa ja ihmetellyt aina samaa - miten ihmeessä hän osaa temmata lukijan mukaansa, oli aihe mikä tahansa. Tämä Rottien pyhimys on ehkä yliveto! -- On se vaan niin upea tuo tuomiokirkko, mutta miksihän katoliset papit ja muut tekevät sitä mitä tekevät, eikä vain Saksassa! :'(

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Hyvä, että kerroit niistä muista, en ollut edes tajunnut etsiä. Menen syyskuussa silmäleikkaukseen, ostan sitten äänikirjan, kun täällä ei suositella lukemista, Suomessa kai saa heti lukea heti kaihileikkauksen jälkeen.

   Löschen
 5. Tuon Rottien pyhimystä-linkin takana onkin mielenkiintoinen video, jossa kirjailija itse esittelee Hattulan kirkon maalauksia. Kiitos vinkistä. paskeriville

  AntwortenLöschen