Samstag, 1. Juni 2024

Adieu toukokuu!

Kamalin muistamani toukokuu onneksi loppui, aivan hirveän sateista ja kateeksi käy, kun kuulen säätiedotuksia Suomen helteestä. Talossa on ollut jatkuvasti työmiehiä, jotka monen arkipyhän takia aina jättivät jonkun homman odottamaan muutamaksi päiväksi. Kaiken kukkuraksi pudottivat ikonini, jonka restaurointi maksaa 1300€, onneksi firman vastuuvakuutus maksaa viulut. Tylsä kuukausi näkyy myös kännykässä, jossa ei ole juuri muita kuvia kuin rikkaruohoista.




Kesäkuu alkoi yhtä pilvisenä, mutta saimme sentään vaihtelua Arp-museossa , jossa oli näyttely Maestras, naistaidemaalareita 1500-1900



Näyttelyssä halutaan näyttää, että tunnettujen miesmaalareiden ohella on maailmassa ollut myös hyviä naistaiteilijoita. Vanhimmat heistä kuvittivat ensin kirjoja, esim. Hildegard von Bingen, mutta ajan mittaan he saivat  maalata myös tauluja.


Kiva yllätys oli, että siellä oli myös kaksi suomalaista taulua, Helene Schjerfbeck


ja Elin Danielson-Gambogi


Kotimatkalla poikettiin vielä Remageniin, joka on pääasiassa tunnettu ei enää olemassa olevasta sillastaan. Toinen nähtävyys on Apollinariksen  kirkko, vähän pimeä sisältä, emme olleet sitä koskaan läheltä nähneet, nyt on sekin sivistysaukko paikattu.





Toivotaan, että kesäkuusta tulee parempi, viimeistään 16.6. kun lähdemme lomalle🇨🇦

6 Kommentare:

  1. En tiedä välitänkö näistä viime aikojen painostavista helteistä, houkuttelevammalta tuntuisi käynti vaikkapa Arp-museossa. Olipa kaunista taidetta! Ja tietenkin lähdin jälleen kerran uskomattoman Hildegard Bingeniläisen matkaan, on aina yhtä kiehtovaa lukea hänen aatoksiaan, kuten siitä mistä kaikki hyvät teot tulevat "Hengähdä minussa, Vihanta Henki, että minussa kumpuaisi puhdasta vettä, että huokaus kohti hyviä tekoja saisi kyyneleet virtaamaan ja suloinen tuoksu tulvahtaisi pyhästä työstä." Niin vaikeaa meille nykyajan levottomille ihmisille! -- Oi Kanadaan! Meidän hienosta reissustamme on kulunut jo15 vuotta, oli kyllä unohtumaton matka!

    AntwortenLöschen
  2. Toivottavasti kesäkuun säät paremmat🙏Täällä taas kuumaa kuumaa..Hienoa että myös suomalaisia naistaiteilijoita mukana näyttelyssä

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Taitaa se sää vähitellen parantua, tosin me ei voida muutenkaan valittaa, Baijerissa on tulvia, mikä onni, että emme ole nyt siellä pyöräilemässä kuten viime vuonna

      Löschen
  3. Kiitos vihjeestä. Elin Danielson-Gambogi on minulle uusi tuttavuus, vaikka hän oli kotoisin koulupitäjäni naapuripitäjästä. Molemmat kuuluvat nykyisin Poriin. Paikalliset taiteilija olivat tietenkin esillä suuresti kouluaikoinani, mutta ei Elin Danielson-Gambogi. Naiset "unohdettiin" tarkoituksella. Näköjään Porin Italiaseura on pystyttänyt hänelle muistomerkin Noormarkkuun 2011. Satakunnan kansakin tuntee nyt sitten hänet, kun Satakunnan kansa hehkuttaa taiteilijaa. Ikävä kyllä artikkeli on luettavissa nettilehdessä vain tilaajille. Elin Danielson-Gambogi on näköjään myös Pariisin Musée d´Orsayn katalogissa, mutta en osannut etsiä häntä. Täytyyhän meidän satakuntalaisten pitää yhtä ja vetää kotiin päin! Itse satuin syntymään Porissa, mutta en kasvamaan siellä. Musé d´Orsayn kokoelmissa on yksi Helena Schjerfbeckin maalaus, Paysage à Hyvinkää 1914 ( maisema Hyvinkäältä). Upeita kultakauden taidemaalareita olivat kumpikin.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Schjerfbeckiä näkee useinkin täällä Euroopassa, Danielson-Gambogia olen nähnyt vain Suomessa.

      Löschen