Sonntag, 11. August 2024

Krakovan keikka

 Ja taas pakattiin matkalaukku ja lähdettiin Krakovaan, jonne olimme saaneet kutsun synttäreille. Vuokrasimme huoneen täältä ja olimme oikein tyytyväisiä sekä sijaintiin että ylipäänsä huoneeseen. Lähistöllä oli kivoja kahviloita, joista sai hyvää aamiaista. Kävelimme ympäri ämpäri kaupunkia, yhtenä päivänä jopa 16km, katsomista riittää Krakovassa.

Näin puolisaksalaisena, jonka on ollut pakko elää keskiaikaista elämää käteismaksujen kanssa (saksalainen rakastaa käteistä ja käyttää vielä kuparicenttejä) ihailin puolalaisten korttimaksuja ja aivan loistava idea oli ratikkapysäkkien lataamismahdollisuudet.









Satuimme oikeaan aikaan Mariankirkkoon, jossa on upea saksalaisen Veit Stossin tekemä kaksoisalttaritaulu, joka avataan aina kello 11:50. Ylemmässä kuvassa on tilanne ennen avaamista

ja toisessa kuvassa vasemmalla näkyvä nunna on juuri avannut taulun


Kirkko on muuten vähän liian ylikuormitettu, mutta tuo alttaritaulu on todella taideteos. Allumies entisenä kuoripoikana tuntee lähes kaikki nuo raamatun kohtaukset, itse olen aika avuton niissä asioissa, pitäis varmaan lukea uudestaan.

Kävimme tietenkin myös juutalaisessa kaupunginosassa, mutta sinä päivänä satoi niin etten juuri ottanut kännykkää esille. Tässä kuvassa on saksalaisten hävittämistä haudoista tehty muuri.


Synogoogaan pääsi ihan helposti, kun taas täkäläinen synagooga on tarkasti varjeltu, edessä seisoo aina poliisiauto ja sisälle pääsee vain, jos on varannut ajan ja näyttänyt henkilötodistuksensa



Jugend-talojakin löysimme, vasemmalla ylin on Laulavan sammakon talo

Syy Krakovan keikkaan oli kummipojan syntttäriviikonloppu ja se alkoikin juhlavasti Wielitzkan suolakaivoksen juhlasalissa jousikvartetin säestämällä hienolla illallisella. Opin siellä, että englannin kielen sana salary tulee suola-sanasta, suolahan on ollut tärkeä maksuväline.


Nyt on juhlat juhlittu ja arki alkanut, täällä kitketään rikkaruohoja ja matkalaukkua ei tarvitse muutamaan viikkoon pakata. 


10 Kommentare:

  1. Krakovan on hieno vanha kaupunki.
    Olen nuuka. Löysin taannoin torilta 1 centin kuparirahan ja laitoin sen taskuuni. Se tuottaa onnea, niin kuin muinainen pennikin. Suomalaiset eivät ole sellaista nähneetkään. 1 centin kolikko on oikeaa rahaa ja sillä voi oikeasti maksaakin. Centtejä voi vaikka keräillä. En ole ikinä löytänyt kadulta pankkikorttia, eikä siitä olisi hyötyäkään.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Minäpä löysin lähiaseman lippuautomaatista Visa-kortin, jolla olisin voinut maksaa 50€ ilman PINiä. Otin kortin mukaani ja etsin kotona netistä samannimistä henkilöä meidän postinumeroalueelta, onneksi ei ollut Schmitz tai Müller vaan harvinaisempi nimi ja sain puhelimitse kortin omistajapojan isän kiinni. Hän tuli hakemaan kortin ja olisi antanut löytöpalkkion, mutta pyysin antamaan rahan hyväntekeväisyyteen.

      Löschen
    2. Katriinalle tiedoksi, että kyllä Suomessa paljon liikkuu yhden ja kahden sentin kolikoita, kauppojen ei tarvitse niitä välttämättä ottaa vastaan, mutta pankkiin voi tallettaa. Virossa ne on käytössä ja harva sellainen suomalainen, joka niitä ei taskuissaan kantanut Suomeenkin.

      Löschen
    3. Löytyyköhän Suomestakin vielä mummoja, jotka Lidlin kassalla antavat rahapussinsa ja kassa saa laskea lantteja? Sellaista näkee täällä Saksassa vielä, tosin harvemmin kuin ennen.

      Löschen
    4. Kyllä sitäkin vielä näkee, vaikka aika harvakseen. Joissain kaupoissa on "hidas kassa" jolla voi maksaa omassa tahdissaan ja jutella kassahenkilön kanssa :)

      Löschen
  2. Kiitos Krakovan-matkasta! Yllättävän paljon mielenkiintoista nähtävää ja uteliaisuuteni heräsi, joten oli käytävä lukemassa lisää muualtakin. On vain todettava, että kyllä tämä blogimaailma avartaa tietämystä:)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Suosittelen Krakovaa, sinne on jopa suora lento Helsingistä.

      Löschen
  3. Miehän yritin Saksassa olon jälkeen maksaa yhdessä isossa tavaratalossa niillä yhden ja kahden kolikoilla, mutta se kassa ei ottanut vastaan. Mie lähetin palautetta tavaratalolle ja sieltä tuli vastaus, että kyllä ne pitää ottaa vastaan - kuten olin sanonut sille kassalle. Mutta ei niitä täällä muuten näe, paitsi tuliaisina Saksasta ja kai Virosta.
    En ole käynyt tuolla suolakaivoksessa, sillä oli yhteismatkalla ja muut menivät sinne, mutta mie Schilndlerin museoon ja taidemuseoon. Olen nähnyt Kolosvarissa tuollaisen suolakaivoksen ja ajattelin, että se riittää. Mutta Krakowa on upea kaupunki!

    AntwortenLöschen