Freitag, 23. August 2024

Rivitalon omistajan iloja ja tippiasiaa

Alkukesä oli aika sateinen ja on todella haitannut maanviljelystä ja sato tulee olemaan kehno, esim. vehnää ei ole 30 vuoteen tullut näin vähän,  mutta toinen puolisko on ollut muutamasta pahasta hellepäivästä huolimatta hyvä kesä, on voitu istua varjossa lukemassa  tai kestitä illalla vieraita terassilla ja nauttia rehevistä kasveista, jotka kiittävät alkukesän sateista.






Pihassa oli tosi kivaa kunnes naapurit tällä viikolla saivat terassilleen lasikaton ja uuden markiisin. Asumme rivitalossa ja naapuri on siis lähellä,  aivan rajalle ei saa rakentaa, mutta nyt kävi niin, että tyypit olivat tilanneet konstruktion niin, että se on vain 12cm meidän rajasta ja kauhulla seurasimme tilannetta. Tuo kaunis päätykappale on siis meille päin ja kun istun ulkona aamulehden kanssa, voin aina välillä ihailla sitä.


Tässä lopullinen tulos


Meillä on itsellä lasikatto ja se on täysin eri maata ja tarpeeksi kaukana rajasta. Nyt tässä ihmetellään tuota naapurin systeemiä, mm. emme tajua minne sadevesi johdatetaan ja vähän pelkäämme, että se tulee roiskumaan meidän terassille. Nyt tässä odotellaan, että sataisi ja näkisimme miten systeemi toimii tai pahimmassa tapauksessa ei toimi. Onneksi tykkäämme kovasti naapureistamme, itse asiassa he ovat hyviä ystäviä, muuten tulisi vielä pahempi olo.

Työmiehet puhuivat huonoa saksaa, olivat ilmeisesti itäeurooppalaisia (diletantteja). Kun tuli aika poistaa vanha markiisi, kaverit sanoivat, että asia ei kuulu heille, he poistavat sen vain jos saavat tarpeeksi tippiä ja tästä juttelin sitten suomalaisen ystäväni kanssa, joka ei voinut tajuta, että täällä ”joutuu” aina antamaan juomarahaa. Se ei ole niin organisoitu juttu kuin nyt esim. Kanadassa oli, jossa sai laskun maksulaitteeseen ja siinä oli tarjolla 10, 15 tai 20% ja joku niistä piti valita, siellä tippi ”kuuluu” tarjoilijan palkkaan. Täällä annetaan tippiä kampaajalle, kosmetologille ja työmiehille, jotka tulevat taloon , ja me olemme maksaneet tänä vuonna aurinkopaneelien laittajille, kivetyksen tekijöille, putkimiehelle, yhteensä ehkä 400€.  Ravintolassa annetaan yleensä noin 10% ja se on tarjoilijalle verotonta kun se annetaan  Olen aina inhonnut tippisysteemiä, mutta jos ei anna mitään, tuntee itsensä kitupiikiksi ja kuka nyt sellainen tahtoo olla. Ravintolassa annetaan tarjoilijalle 5- 10% ja se on verovapaata, jos ja kun tarjoilijan ja asiakkaan välille on syntynyt henkilökohtainen ”suhde” ja asiakas haluaa kiittää hyvästä palvelusta. Kun nykyään jopa Saksassa maksetaan ravintolalasku usein kortilla ja haluaa maksaa kortilla myös tipin, se tuottaa ravintolalle lisätyötä ja ravintola ei välttämättä anna koko tippiä tarjoilijalle ja jotkut ravintolat eivät hyväksy tipin maksua kortilla. Toisaalta on nyt tarjolla sovellutus, jonka avulla tippi menee suoraan tarjoilijan tilille.

Suomessahan ajatellaan aivan oikein, että tällaiset maksut ovat veropetosta ja sitähän ne oikeastaan ovatkin. 


Sauvakävelyllä näkyi tänään taas iso ryhmä joutsenia, olivat vaan sen verran kaukana, etten saanut kännyllä oikein hyvää kuvaa.




6 Kommentare:

  1. Puutarhakasveille sateet ovat tehneet hyvää. Sinulla on kaunis puutarha.
    En ole ikinä antanut työmiehille tippiä. Entisessä kodissani, vanhan omakotitalon saneerausksessa heitä oli monta. Kuittasin usein tehdyn tuntimäärän. Firmalta tulee lasku, jonka maksan sentilleen. Kölnissä asuu rikkaampia, jotka maksavat työmiehillekin tippiä. Täällä Pfalzissa ollaan nuukia ja köyhempiä. Kampaajalla ja ravintolassa pyöristän seuraavaan tasarahaan, kymppiin tai euroon, jos huvittaa. Taannoin emännöin 13 hengen seuruetta (sekalaista seurakuntaa 9 ja 79 vuoden välillä), maksoin kortilla ja henkilökunta sai käteisellä tunnustusta, että selvisi hyvin.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Baden-Württembergissähän rikkaat asuu, ehkä ovat rikastuneet nuukuudesta.😀

      Löschen
  2. On teillä kukkia! Äsken taas tein puutarhatöitä; miten kaiki roskakasvit kasvat kahdesa viikossa niin kovasti! Inhoan täällä tuota juhannusruusua, kun se kasvaa jatkuvasti!

    AntwortenLöschen
  3. Kukat ja joutsenet aivan upeita, mutta tuota "kaunista" päätykappaletta en pysty minäkään ihailemaan:(

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Tänään saimme ison bambun, joka ainakin vähän peittää tuota ruminta kohtaa

      Löschen