Mittwoch, 18. August 2010

Juutalainen Krakova

Kun Krakovassa oli ennen toista maailmansotaa noin 70000 juutalaista asukasta, sodan jälkeen heitä oli  vain 3000-4000 ja kun useimmat sitten pakenivat sosialismia Amerikkaan tai Israeliin, on juutalaisseurakunnassa tänään enää noin 100 jäsentä.
Juutalaiskaupunginosa Kazimierz on säilynyt hyvin alkuperäisen näköisenä. Siellä on paljon ravintoloita ja baareja, joistakin saa košer-ruokaa. Joissakin baareissa esitettiin illalla klezmer-musiikkia. Seitsemästä synagogasta on vain kaksi enää jumalanpalveluskäytössä, muut toimivat museona ja näyttelytilana.

Vanhan kapakan ikkunalla oli riisi- ja marmeladipurkki.


Singerin baarin pöydät on tehty vanhoista ompelukoneista.



Jos etsii Schindlerin listan tapahtumapaikkoja, pitää mennä Veiksel-joen toiselle puolelle, jonne saksalaiset pakottivat Krakovan juutalaiset asumaan gettoon 1940-luvun alussa.
Me ajoimme raitiovaunulla Podgórzen kaupunginosaan ja jäimme pois ratikasta entisen torin kohdalla, joka on nyt Gettosankareiden muistoaukio. Siinä on joukko tuoleja, jotka symbolisoivat keskitysleirille kuljetettuja juutalaisia. Bannerin kuva on otettu tuolla aukiolla, jossa vanhat talot heijastuvat hassusti kadun toisella puolella olevaan uuteen peiliseinäiseen taloon.



Kävelimme myös uuteen Schindler-museoon, joka on tehty Schindlerin tehtaaseen. Museo on mielenkiintoinen ainakin niille, jotka eivät ole käyneet Berliinin mieleenjäävässä Juutalaisessa museossa. Kiipesimme myös Krak-kukkulalle, josta näkee Plaszowin työleirin, jota on käytetty kulissina Schindler lista-elokuvassa. (kuvassa vasemmalla ylhäällä), missäPlaszów Plaszów

18 Kommentare:

  1. Hyvin täydennät postauksellasi Susadimin aiemmia postauksia samasta paikasta.Olisi kyllä mielenkiintoista päästä tuonne käymään.

    AntwortenLöschen
  2. täällä tuon niminen ravintola, jossa käynyt puolalaisten ystävieni kanssa.

    AntwortenLöschen
  3. Mielenkiintoinen tuo peiliseinä bannerissasi. En ole Puolassa koskaan käynyt ja nyt täällä blogistaniassa liikkuessa on kiinnostus vain kasvanut.
    Kiitos kuvista ja kirjoituksestasi.
    Mukavaa päivänjatkoa!

    AntwortenLöschen
  4. Mielenkiintoisia asioita ja kuvia ja tuo bannerikin on upea.
    Meillä voisi kesäpaikassa olla baari kahdelle pöytäkunnalle, kun siellä on kaksi Singeriä:)

    AntwortenLöschen
  5. Onpa mielenkiintoinen matkakertomus upeine kuvineen Krakovasta. Itse en ole siellä käynyt, mutta ihan tuntuu siltä kuin matkahermoa alkaisi kutitaa.... Minulla on Puolasta neljän vuoden takaiset elämykset. Ajoimme Frankfurt/Oder:ssa rajan yli ja Pohjoispuolan halki kohti Liettuaa. Liikenne oli tosi hurjaa. Tuntui siltä kuin olisi istunut Schumacherin vieressä. Hitlerin bunkkeri Ratzeburgissa, ihan Puolan pohjoisosassa oli tosi karmee nähtävyys. Siellä tuntui siltä, että Hitler...(Jatkon voi itse kuvitella!)
    Koko Puolan historiakin on erittäin kirjava.
    Mutta tänään maa tuntuu elävän omaa elämäänsä.....

    AntwortenLöschen
  6. Mielenkiintoinen postaus. Muistan edellen elävästi tunnelman elokuva-teatterissaa Schindlerin listan näytöksen jälkeen. Elokuva loppui, mutta salisssa jatkui täysi hiljaisuus, eikä kukaan puhunut tai lähtenyt ryntäämään kiireellä ulos. Sitten aivan hiirenhiljaa ihmiset lähtivät, silmiään pyyhkien, pois teatterissa.

    AntwortenLöschen
  7. Vaikuttavia vierailupaikkoja, hyvä että muistutetaan. Oma Puola-kokemukseni typistyy Varsovan lentokenttään.
    Ei ole pulaa vanhoista ompelukoneista kun on raaskittu uusiokäyttää baaripöytinä.

    AntwortenLöschen
  8. Hyva, etta muistetaan kuten Sirokko kirjoittaa.
    Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!
    Peace!

    AntwortenLöschen
  9. Puolassa ei ole vielä tullut käytyä, mutta ehkä joskus. Koulussamme on yksi saksalainen opettaja, jolla paljon yhteyksiä Puolaan, ja mies sitten järjestelee kaikenlaisia projekteja oppilaiden iloksi. Sitä kautta on tullut opittua jo jotain.

    AntwortenLöschen
  10. Olipas kiva postaus. Oli kiva nàhdà sinun silmin krakova Susadimin silmien jàlkeen :)
    Erikoinen bannerikuva, tykkààn.

    AntwortenLöschen
  11. Mielettömän hieno bannerikuva. Miekin rupesin muistelemaan Schindlerin listaa. Ja omaa käyntiäni Prahan juutalaisella hautausmaalla. Krakova on käyntikohde, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa.

    AntwortenLöschen
  12. Kazimierz ♥

    Upea bannerikuva!!

    AntwortenLöschen
  13. Unohdin mainita, että tuo uusi banneri on upea!!!!Olet valokuvauksen mestari....

    AntwortenLöschen
  14. Yaelian: mene ihmeessä, jos vaan saat lennon järjestettyä. Varsovasta pääsee pikajunalla Krakovaan aika edullisesti.
    Hannele: söitkö bigos?
    Heljä: minustakin se peilikuva on jännä
    Clarissa: no on meilläkin vierashuoneessa Singerin baari, tosin vaan se jalka ja lasilevy päällä
    Maija: pitäiskin ehkä lähteä joskus Baltian kautta Suomeen.
    Vihreätniityt: ajattelin katsoa sen leffan nyt uudelleen. Se musiikki soi meillä usein.
    Sirokko: juu, noita asioita ei saa unohtaa
    BLOGitse: peace täältäkin♥
    kato nyt tätäkin: mullakin oli puolalainen työkaveri tai siis sleesialainen, mutta hän kertoi aina vain kauhukertomuksia elämästään sosialismin aikaan, nyt on kaikki muuttunut
    -S-: aika jännä, että Susadim sattui melkein samaan aikaan sinne, oltais voitu tehdä treffit
    Helena: se Prahan juutalainen hautausmaa on kyllä paljon vaikuttavampi vielä kuin Krakovan, jossa natsit käyttivät hautakiviä muurin rakentamiseen
    Susadim: ♥

    AntwortenLöschen
  15. Ihana banneri. Sopii hyvin sinun "sitä sun tätä"-blogiin:)

    AntwortenLöschen
  16. Kasselin kyyhky: kiitos, niin munkin mielestä

    AntwortenLöschen
  17. Hienoja kuvia ja matkakertomus!
    Itse olen käynyt kolme kertaa Puolassa. Eka reissu oli ex-puolison Rotary Klubin kanssa Itä-Preussin Olsztyniin (sprich Allenstein) ja sillä reissulla sai nähdä monia mielenkiintoisia paikkoja, mieleenpainuvin oli Malborkin linna Pommerin puolella. Toka reissu (v.-95) oli asuntoautolla Danzigista lautalla Suomeen ja sillä Sopotin leirintäalueella vietettiin muutama yö, mutta ei se silloin niin kauhea ollut. Kolmas reissu oli 2003 erääseen ornitologiseen kokoukseen Helin niemimaalle ja sieltä ajettiin Baltian kautta koti-Suomeen. Kannattaa kokeilla sitä reittiä! Puolassa autoa ajetaan todella hullun lailla!
    Hyvää loppukesää
    Maikki

    AntwortenLöschen
  18. Maikki: kiva kun poikkesit taas, olin jo ehtinyt kaivata. Hyvää loppukesää sinullekin.

    AntwortenLöschen