Donnerstag, 5. August 2010

Warum ist es am Rhein so schön?

Reininmaan kansanlaulussa lauletaan "Warum ist es am Rhein so schön" eli "Miksi Reinillä on niin kivaa/kaunista" ja siellä on todella kivaa eikä ainoastaan sen takia, että siellä on hauskoja tyttöjä kuten laulun tekstissä sanotaan.
Me ylitimme hauskojen berliiniläisten kanssa Reinin lautalla


ja ajoimme kohti Loreleyta.Loreleyn kallion kohdalla joki on kapea ja mutkikas ja sen takia siinä on tapahtunut ennen vanhaan paljon laivaonnettomuuksia, joiden syyksi pantiin Loreley-neito, joka istui kalliolla kampaamassa pitkiä kultaisia hiuksiaan ja sai laivurit unohtamaan laivan ohjauksen.


Loreley-neidosta on tehty paljon patsaita, tauluja, runoja ja lauluja.
Nykyään Loreleyn kallioilla järjestetään paljon rock- ym. festivaaleja.

edelliset kaksi kuvaa WikipediastaNäin komeassa talossa asusti jo 1700-luvulla Oberweselin seurakunnan suntio.


Kun kahvihammasta alkoi pakottaa, poikkesimme kahville Römerkrugiin.Berliiniläiset olivat erittäin tyytyväisiä retkeemme. Me ajelemme usein etelästä päin kotiin palatessa näissä maisemissa, jos moottoritiellä on ruuhka. Eihän siinä välttämättä paljon ajassa voita, mutta kivempi ajella hissukseen näissä maisemissa kuin hissukseen pakokaasujen keskellä moottoritiellä.

Kommentare:

 1. Joko en ole koskaan kuullut tai sitten onnellisesti unohtanut tarinan Loreley-neidosta. Jokin kello tuolla muistin perällä kilkkaa, joten lähdettävä googlettamaan. Oli kiva lukea.
  Tuo suntion talo on varsin viehättävä, mutta ei teidän kahvipaikassakaan mitään vikaa ole.

  AntwortenLöschen
 2. Matkakuumeeni päästä joskus Reinin varrelle vaan kohoaa :) Kunhan lapset hieman kasvavat, taidamme tehdä perheen yhteisen automatkan Saksaan. Olemme mieheni kanssa ajaneet kahden Saksan ja Itävallan kautta Italiaan ja autoilusta Keski-Euroopassa jäi hyvät muistot.

  AntwortenLöschen
 3. Tutun näköistä paikkaa. Minäkin olen tehnyt laivaretken Rheinillä, mutta silloin oli valitettavasti lokakuun loppu ja satoi melkein kaatamalla.
  Voi, minä en kestä katsoa näitä ihania Saksa-kuvia - enhän voi aina lähteä Saksaan kun Saksa-kaipuu iskee.

  AntwortenLöschen
 4. Kaunis tuo laulu. Näin että se oli sävelletty Heinen runoon. (Jäin kuuntelemaan myös Joan Baezin Loreleyta, aivan erilaista,kaunista)

  Olipa berliniläisillä hieno matkaohjelma!
  Muistot jo päsevät tässä haalistumaan,sillä liian kauan on siitä kun nuo Reinin rannat olen nähnyt. Ensi kesänä on aivan pakko tulla katsomaan Warum es am Rhein so schön war.

  AntwortenLöschen
 5. Ah so schön!
  Loreley-neidon tarina on mullakin jossain tuolla muistissa...

  AntwortenLöschen
 6. Heljä: enpä tiedä, onko Loreleyta käsitelty Suomen koulussa tai ehkä saksan kirjassa voisi olla
  lumiomena: tervetuloa vaan
  Kirlah: Mosel on ehkä kivampi laivalla, kun on kapeampi joki, mutta kyllä tuolla Reinin rannalla viitsi kuljeskella ja junareitti Mainzista Kölniin Reinin vasemmalla puolella on ihastuttava.
  Clarissa: Heineahan se teksti on. Enpä olekaan ennen kuullut Joan Baezin laulavan Loreleysta, nätti sekin. Otan sun viimeisen lauseesi todesta.
  Yaelian: schön, wirklich schön

  AntwortenLöschen
 7. Ihana tuo suntion talo!
  Hissukseen ajelu ON kivempaa kuin ruuhkassa!

  AntwortenLöschen
 8. Suntion talo näyttää hassulta, mutta viehättävältä. Onpa siinä jyrkkä katto, onko optista harhaa vai oliko oikeasti?

  AntwortenLöschen
 9. Haluu kans Reinille!

  Eikös siinä Heimat- trilogian viimeisessä osassa ollut Hermannilla ja Clarissalla upea talo (korjattu) korkealla Reinin rannalla? Netin mukaan sijaitsee Oberwieselissä.

  AntwortenLöschen
 10. BLOGitse: niinpä
  Susadim: kyllä se vähän erikoisen näköinen talo oli
  Helena: huh, onko Heimat näytetty Suomessakin vai mistä tunnet? Minä en edes muistanut Clarissaa, vain Hermannin. Ilmeisesti muistan miehet paremmin. :-) Ettei vain meidän kommentti-Clarissa olisi saanut nimensä sen Schabbachin Clarissan mukaan. Pitäis varmaan katsoa se sarja uudelleen, meillä on koko kasetti DVD:tä.

  AntwortenLöschen
 11. Mä muistan laulaneeni joskus Kauniista Loreleysta, mutta vain hämärästi :) ...oiskohan tosiaan saksantunnilta ... ? :)

  Tosi kauniita seutuja, tuolla ehdottomasti ajaisin mielummin kuin ruuhkassa autobahnalla!

  AntwortenLöschen
 12. MaaMaa: Saksan autobahnat on tosiaan kamalan täynnä, mekin ajetaan siksi etelään päin usein Ranskan puolella, kun siellä on enemmän tilaa.

  AntwortenLöschen
 13. Kölnissä minä tämän Clarissa-nimen kyllä sain, joten kuka tietää:)

  Jälleen saa todeta: blogien seuraaminen kommentitkin mukaan lukien, opettavat paljon. Nyt löysin tällaista tietoa Clarissasta ja Hermannista: http://www.säveltäjät.fi/index.php?subaction=showfull&id=1127657876&archive=&start_from=&ucat=7&hakemisto=julkaisut&sivu=kompositio2005

  AntwortenLöschen
 14. Clarissa: kyllä se mummo oli varmaan kanssa katsonut Heimat-sarjaa. Se oli kyllä hyvä sarja, muistan, että katsottiin yhdessä naapureiden kanssa, kun meillä oli väri-TV ja se olikin mustavalkoinen filmi. Hyvät oli näyttelijät ja osasivat hyvin puhua sitä murretta.

  AntwortenLöschen
 15. Allu, suntiolla ihan mahtitalo.

  Mitä väliä säästääkö ajassa, kun Saksan pikkutiet ovat hyvässä kunnossa, maisemat ovat siellä upeat ja herkullisimmat kahvilat, ruokapaikat ja kokemukset ovat aivan muualla kuin moottoritiellä. Me erehdyimme ensimmäisinä vuosina moottoriteille ja menetimme ajassa ja kärsimme pakokaasuista ja kuuntelimme radiosta ruuhkavaroituksia, mutta silti on tullut tunteja vietettyä autojonoissa. Onneksi löysimme pikkutiet ja Saksan, Sveitsin ja Itävallan hurmaavat pikkukaupungit.

  Meitä ihmeteltiin, kun kehuimme Saksan kauneutta, mutta eivät ihmettelijät olleet koskaan poikenneet kuin moottoriteiden pysähdyspaikkoihin jos sitäkään.

  AntwortenLöschen
 16. Leena: aika luxustalo suntiolle, minkälaisessa lienee sitten pappi asunutkaan. Meidän lähellä oleva (tietysti naimaton) katolinen pappi asuu valtavan isossa talossa, jossa on iso tontti, tietenkin yksin tai sitten taloudenhoitajattarensa kanssa, sehän on aika yleistä katolisten pappien piireissä, että otetaan taloudenhoitajatar hoitaan vaimon hommia, siis ihan kaikkia hommia.

  AntwortenLöschen
 17. Heimat on ollut suosikkisarjojani ja eräs saksalainen kollega oli avustajana 2. osassa. Se oli hieno sarja ja olen yrittänyt hankkia sitä itselle boxina, mutta maksavat liikaa. Se on näytetty meillä Suomessakin myös uusintoina.

  Vai vain miehiä se Allu seuraa, no Hermannia oli ihan kiva katsella... ;-)

  Kuten Claissa sanoo, blogeista oppii vaikka mitä!

  AntwortenLöschen
 18. Meidän saksankirjassa oli ainakin tuo teksti - osaan sen näköjään vieläkin likimain ulkoa. Silcherin sävelmäkin on tuttu, mutta en muista, mistä olen sen oppinut.

  Pari päivää sitten kuulin tuon saman tekstin radiosta Lisztin sävellyksenä,jota en ennestään tuntenut.
  http://www.youtube.com/watch?v=uQR5wQTB78A&feature=watch_response_rev

  Runosta on olemassa ainakin neljä suomennosta, kaikki yhtä vanhahtavia. Netistä löysin nämä kaksi:

  http://fi.wikisource.org/wiki/Lorelei

  http://www.phpoint.fi/ulrikaj/bookshelf/koululauluja6.htm laulu 270

  "Aarteistostani" (=epämääräinen läjä enemmän tai vähemmän risaisia laulukirjoja) löytyi vielä R.R. Ryynäsen ja Reino Hirvisepän versiot.

  Joan Baezin Loreleyta en ollut ennen kuullut. Kaunis on!

  AntwortenLöschen
 19. Anjakar: minäkin olin aika hämmästynyt, kun kuulin sen Lisztin sävellyksen, sillä 99,9% lauletuista Loreleysta on se Silcherin. Joan Baezin on kanssa nätti.

  AntwortenLöschen
 20. Hyvin sanottu hissukseen moottoritiellà. Siellàkin on varmasti kesàlomaruuhkia.
  Olipas hassuja taloja ne alimmat talot, kun sillà tavalla ristiin rastiin maalattu.

  AntwortenLöschen