Donnerstag, 21. Oktober 2010

Sairas lapsi

Ystäväni M. tuli eilen soittamaan ovikelloa ja kysymään, sattuuko meillä olemaan vielä vanhoja sanomalehtiä. Tiistaina oli paperinkeräys ja hän oli laittanut kaikki lehdet keräykseen. M. on musiikinopettaja ja hänen uusi vapaaehtoistyönsä on käydä lasten saattokodissa musisoimassa sekä sairaiden lasten että näiden sisarusten kanssa. Sanomalehtiä hän tarvitsi syyslauluun ja -leikkiin, lehtiä rypistelemällä leikitään puun varisevia lehtiä. Arvokasta ja mielekästä työtä.

                                              kuva on Amerikan tädin albumista

                                            
Unen vene lipuu
uni ei
pääty kipuun.
Unessa käythän siellä
kun voit nähdä vielä
näyt salatut väkevät
ainoat todet, tärkeät.

Paljon on väkeä
valveen tiellä
pikkuisine huolineen
pikkuisine tuskineen
ja kuolemineen.
Huutelevat toisilleen:
Hei te siellä,
näettekö unia vielä?

On unen veneessä
hyvä lipua,
ei kuule huutoja,
ei tunne kipuja.
- Tommy Tabermann (?)

Kommentare:

 1. On todella arvokasta työtä. Minä en vain pystyisi, vaikka haluaisinkin. Saisivat lapset lohduttaa minua siellä...

  Voi olla että osansa tuossa, miksen halunnut sairaanhoitajaksi, vaikka muuten kiinnostikin, on se, etten kestäisi lasten kuolemaa.
  Itse olin paljon sairaalassa lapsena, sieltä varmaan on omat haavansa jäänyt.

  AntwortenLöschen
 2. On arvokasta ja mielekästä työtä, ja todella henkisesti vaativaa. Kunnioitan myös suuresti ihmisiä joilla on musiikin lahja ja jakavat sitä ilmaiseksi muidenkin iloksi.

  AntwortenLöschen
 3. Vaikuttava, liikuttava runo. Sulla oli Tabermannin perässä kysymysmerkki. Samaa jäin minä nyt miettimään. Blogini suosikkirunolle ei ole lötynyt krijoittajaa, joten se on sitten vain 'unknown'.

  Lapsen sairas ja kuolema on jättimäinen ja käsittämätön tragedia.

  AntwortenLöschen
 4. Alkoi melkein itkettää, kun luin tuon Tabermannin runon. Etenkin lasten sairas on sellainen asia, joka koskettaa. Ja jos sunnuntain Hesarista näen lapsen kuolinilmoituksen, itku tulee väistämättä.

  Ajattelen nyt ystäväsi työtä lasten saattokodissa. Ihanaa, että hänen kaltaisiaa ihmisiä on olemassa.

  AntwortenLöschen
 5. Arvokasta työtä, varmasti todella raskasta mutta myös hyvin antoisaa... oppii arvostamaan oikeita asioita ja lapsen mieli on maailman paras mieli ... :´)

  AntwortenLöschen
 6. Sinulla on erittäin hieno naapuri.Olisipa tuollaisia ihmisiä enemmän. Luulen, että hän on niin kypsä ihminen, että hän tuntee myös saavansa jotakin, ei vain anna. Voin kuvitella lasten ilon varisevien lehtien keskellä♥

  Saat ottaa pois kysymysmerkin, kyllä se Tabermannia on.

  AntwortenLöschen
 7. Tärkeälle teemalle, toisten auttamiselle, löysit myös hienon valokuvan ja puhuttelevan runon.

  AntwortenLöschen
 8. Vapaaehtoistyö on arvokasta. Palkkaa ei saa, mutta varmasti hyvän mielen itselleen ja ennenkaikkea heille, joiden parissa toimii.

  Monet järjestöt ovat akkautumassa ja ukkoutumassa. Mieheni on ollut pitkään Lion-toiminnassa ja kertoilee, että uusia jäseniä ei ole tulossa juuri lainkaan. Klubeja joudutaan yhdistämään tai jopa lopettamaan.

  Lapsen kuolema on aina epäoikeuden mukaista ja satuttaa syvältä. Sairaanhoitajan työ on kuitenkin muutakin kuin kuoleman kohtaamista. Lasten yksiköissä niin kuin muuallakin hoitotyössä koetaan myös ilon ja onnen hetkiä.

  Kaunis runo.

  AntwortenLöschen
 9. Kaunis runo Tabermanilta.
  Nostan hattua ihmiselle joka pystyy olemaan iloisena tuollaisessa projektissa,jossa tietää lasten kohtalon etukäteen,kovin raastavaa.Mutta ihanaa,että lapsilla on tuollaisia ihmisiä viime kuukausinaan. Lapsen menetys on kamala asia.Hyvä ystäväni menetti lapsensa kun lapsi oli parivuotias,ja se oli sydäntä särkevää,.Samoin toinen ystäväni menetti 2 lastaan heti niiden synnyttyä.

  AntwortenLöschen
 10. Lapsi ja sen kuolema, ihan tuli pala kurkkuun, kun ajattelin sellaista.
  Tabermann osaa hyvin ilmaista ajatuksensa, mitä enemmän luen hänen runojaan, sitä enemmän pidän niistä.

  AntwortenLöschen
 11. Koskettava runo. Me keräilemme muksun kanssa syksyn lehtiä luonnosta, koska hänellä on kotiläksynä 12 eri puun tai pensaan lehden keräys. Minäkin opin uutta, kun ei Oulun korkeudella kovin kummosia jalopuita kasva. Minun kouluaikoina ei tällaiset kotitehtävät ollet muodissa, joten nautin muksun kanssa yhdessä keruusta.

  AntwortenLöschen
 12. Päiväkodissa kävimme laulamassa vanhainkodissa.

  AntwortenLöschen
 13. Natjale: kyllä se voimille ottais varmaan
  Sirokko: ystäväni on todella vahva ja käynyt saattohoitokoulutuksen ja käy nytkin saattamassa vanhainkodissa vanhaa yksinäistä miestä
  Leena: Clarissa tiesi sanoa, että on Tabermannia
  lumiomena: minäkin luen aina kauhulla lasten kuolinilmoituksia ja kysyn MIKSI
  MaaMaa: antoisaa se kyllä on, sen sanoo ystäväni
  Clarissa: todella kypsä ihminen joka suhteessa, aivan ainutlaatuinen maailmassa
  Helena: man dankt!
  Marjatta: olen usein miettinyt,oliskohan Saksassa enemmän tuota vapaaehtoistyötä kuin Suomessa.
  Yaelian: ja kamalaa se on myös lasten sisaruksille, jotka jäävät ymmärrettävistä syistä huomioimatta, kun vanhemmat keskittyy tietenkin siihen sairaaseen lapseen. Siksi on hienoa, että täällä mm. yliopiston sairaalassa on vapaaehtoisia huolehtimassa niistä terveistä sisaruksista.
  Sira: Tabermannilla on sanottavaa
  Kasselin kyyhky: kouluikäisenä en olisi varmaan ollut niin kiinnostunut lehtien keräämisestä kuin nyt voisin olla. Olen kyllä aika tyhmä puiden suhteen, hävettää kun mies suurkaupunkilaisena tuntee enemmän puita kuin minä.
  Tuure: se onkin juuri sitä, mitä pidän oikeana. Vanhainkotien yhteydessä pitäisi olla aina lastentarha ja vanhainkodin asukkaita varten pitäisi olla kissoja ja koiria.

  AntwortenLöschen