Dienstag, 8. Mai 2012

Legendoita vappumatkalta

Vappuviikonlopun hotelli oli napakymppi. Se on vanha mylly, joka sijaitsee Fränkische Saale-joen rannalla Hessenin ja Baijerin rajalla. Saksassa näkee silloilla usein Nepomukin vartiossa ja niin oli tässä hotellin pienellä sillallakin. Nepomuk oli saksalais-böömiläinen pappi ja marttyyri, joka legendan mukaan ei halunnut kertoa kuningas Wenzelille, mitä kuningatar paljasti ripittäytyessään ja kostoksi Wenzel antoi hukuttaa Nepomukin Prahan Kaarlin sillalta Vltavaan.


Hotellin sisäpihalla oli kiva istua kahvilla ja herkullisella raparperipiirakalla


ja illalla ravintola tarjosi ihanaa ruokaa

ja aamiaisbuffetti oli monipuolinen, tässä mysliosasto

Paluumatkalla kotiin poikkesimme tähän pikkukaupunkiin, jonka tunnetuin asukas on teille kaikille tuttu jo lapsuudesta lähtien. Kukahan hän mahtaa olla???

Hän on Maria Sophia Margaretha Catharina Freifräulein von Erthal, syntynyt 19.6.1729 tuossa Lohr-nimisessä kaupungissa Main-joen rannalla. Hänen äitinsä kuoli varhain ja isä, joka oli peilitehtaan johtaja, meni uusiin naimisiin. Äitipuoli piti itseään hyvin kauniina ja oli kateellinen itseään vielä kauniimmalle tytärpuolelle. Tätä neitosta pidetään Grimmin veljesten Lumikki-sadun esikuvana. Lohrin lähellä oli siihen aikaan kaivosteollisuutta ja kaivoksissa oli töissä pienikasvuisia huppupäisiä miehiä.  Lohrin linnassa on kuulemma vielä tallella peili, jossa lukee "Elle brille à la lumière" eli Hän loistaa kuin valo. Kerro kerro kuvastin, ken on maassa kaunehin.

   kuva Wikipediasta

Kommentare:

 1. Hienon näköinen aamiaishuone, nykyään mieluimmin pekonia kuin müsliä... tai molempaa :)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tuolta sai kyllä pekonia ja maailmassa ei taida olla mitään, mitä tuon hotellin aamiaisella ei olisi saanut, kuohuviinistä alkaen tarjolla oli kaikkea.

   Löschen
 2. Idyllinen paikka. Miten nuo kaikki Nepomukit, tuottavatko nekin onnea, kun niitä kosketaa?
  Tarina Lumikin esikuvasta onkin minulle aivan uusi.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Brückenheilige sind Heilige, denen der Schutz der Brücke und deren Benutzer anvertraut wurde. Eli se Nepomuk suojaa sitä siltaa ja sillalla kulkevia.
   Kyllä se Lumikki saattaa olla ihan totta, sillä Grimmin veljekset syntyivät noin 60-70km Lohrista ja siellä on tosiaan ollut peilitehdas.

   Löschen
  2. Kyllä vaan, mutta siellä Prahassa oli vielä tuo onnea tuottava juttu mukana ja muuten mustunut patsas (tai siinä oleva relieffi) kiilsikin kullanvärisenä siitä kohtaa, mitä oli kosketettu.

   Löschen
  3. Useinhan ne jotain kohtaa koskettaa kuten Pietarin jalkaa Roomassa. Aasiassa näimme eläinpatsaita, joissa eri kohdat kiilsivät eri tavalla. Ne oli kohtia, joissa niillä koskettajilla oli itsellään kipuja eli pää ja polvi oli niitä kaikkein kiiltävimpiä.

   Löschen
 3. Oppia ikä kaikki eli nyt sitten tuli tietoa tutun Lumikki-sadun taustasta.

  Kaunis ja viihtyisä paikka. Hotellien aamiastarjonnat voivat olla uskomattoman monipuoliset. Kokemusta on asua hotellissa, jossa saattoi nauttia aamiaisella kuohuviiniä. Mutta, ei maistunut, ei sitten mitenkään heti aamusta. Tukholman risteilyllä pari viikkoa sitten katselin Siljan aamiaisella nakkien, pekonin yms. syöjien täpötäysiä lautasia ja melkein pahaa teki.

  Kohdallani totuus on, että ruoka ei maistu aamulla, mutta iltaa kohti kyllä. Tapansa kullakin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ei minustakaan olisi enää patikoijaksi, jos aamusta joisin kuohuviiniä.

   Löschen
 4. Ai sieltà se lumikki-satu on saanut alkunsa :D

  AntwortenLöschen
 5. Olipa ihana postaus :)! Mä en enää viittis hehkuttaa tääl, etten tienny tota Lumikki-tarinaa ku monet muut on jo saman sanoneet, mutta ku en tiennyt!! :D

  Voi, rakastan hotelliaamiaisia. Oli ne sitten vaatimattomampia tai runsaampia, jo fiilis on mulle sellanen hieno juttu. Valmis pöytä, juunou. Ja tykkään kaikkein eniten aamiaisesta, kaikista ruoista. Usein se on itelläni vain nutrijuoma ja siksikin hotelliaamiaiset ovat sellanen must juttu. Vähän mua varmaan katellaan, kun en malta olla hakematta lisää ja lisää ja... :D

  Kyllä mulla ainakin matka menis sutjakasti kuoharin voimalla.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On ne hotelliaamiaiset rentoja, ei tarvi tehdä mitään ja tuollakin sai vielä sanomalehden luettavaksi.

   Löschen
 6. Viihtyisä hotelli niin sisältä kuin ulkoa. Hotelleissa käy vain nukkumassa, mutta aamiainen on tärkeä, se on matkan yksi ihanuuksista, yhdenlainen matkafiiliksen tuoja.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tuolla oli vielä uima-allaskin ja uin patikoinnin perään, se teki hyvää.

   Löschen
 7. Ai sieltäkö ne Lumikki ja kääpiöt tuleekin, kiitos valistuksesta. Saakohan niitä Grimmin alkuperäisiä kauhusatuja vielä lukea lapsille, taitaa olla jo kaikki Disneyn kaunistelemia..
  Kivan näköinen hotelli, myslit jätän väliin.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ne sadut on olleet joskus kamalan julmia ja moni asia on niissä vuosisatojen aikana muuttunut. Ranskassahan oli esimerkiksi jotain käännösjuttuja Tuhkimon kengän materiaalista ja/tai väristä, kun oli sekoitettu vair ja verre.

   Löschen
 8. Minä olen nähnyt Nepumukin vain Kaarlin sillalla Prahassa. Enkä ole tiennytkään, että Lumikki on kotoisin Lohrin kaupungista. Kun vanhenee niin viisastuukin. Onkohan Grimmin veljeksetkin kotoisin sieltä päin?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Ne on syntyneet Hanaussa eli aika lähellä Lohria, joten voisi tuo taru pitää paikkansa.

   Löschen
 9. Ihana hotelli;nuo tuon tyyppiset saksalaistalot ovat niin ihania;jopa Venezuelassakin oli sellaisia:) Ja enpäs tiennytkään,että Lumikilla oli ihan oikea esikuva,kaikkea sitä oppiikin täällä:)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Juu, nämä on niitä ihania vanhoja ristikkotaloja, onneksi niitä on suojeltu. Enpä olisi osannut odottaa niitä Venezuelassa.

   Löschen
 10. Joko Saksa (taikka laajemmin sanottuna Keski-Eurooppa) on täynnä ihan mahtavia paikkoja, tai sitten te aina onnistutte löytämään ne kaikista parhaimmat ja kiinnostavimmat. Kumpikohan mahtaisi olla. :-)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Iso maa,josta löytyy vaikka mitä ja onneksi kaikkea vanhaa ei ole purettu niinkuin Suomessa on purettu (kaikki) kauniit vanhat puutalot ja rakennettu laatikkoja tilalle.

   Löschen
 11. Minun piti tarkastaa kartasta ja uudesta matkaoppaastani nuo paikkakunnat. Kyllä te vain olette ammattmatkaajia, jotka löydätte aina kivat paikat ja hotellit.

  Kyllä mulle vain maistus kupliva aamiaisella, jos vain joku tarjoaisi...

  AntwortenLöschen