Sonntag, 14. April 2013

Toinen kuva ei ymmärrä

Meillä oli ti-la yövieras, rakas kummipoika oli työmatkalla Saksassa ja tyydytti taas makeannälkämme täydellisillä tuliaisilla.


Olipa kiva viettää laatuaikaa hänen kanssaan ja saada kaiken kukkuraksi tukea IT-puolella. Meillä oli hauskaa Omena-kaupassa, kun hän taisi tietää melkein enemmän asiasta kuin kaupan väki. Pelleiltiin siellä, minä kysyin, että "mistäs niitä omenankuoria sitten löytyy" ja kummipoika "niitä on meillä tuolla hyllyllä, jos rouva ystävällisesti tulisi sinne". Lopuksi kummipoika vinoili sympaattiselle myyjälle lähettävänsä laskun konsulttityöstään.

Joka päivä soitettiin muutaman kerran kummipojan 3veelle Suomeen. Tyttöhän puhuu sujuvasti puolaa (äidinkieli) ja suomea (isänkieli) ja jonkun verran jo englantia (playschoolin kieli). Allumiestä hän morjesti sujuvasti englanniksi ja toivotti lopuksi "have a nice evening".  Hauska juttu oli perjantai-illan videokonferenssi, jossa oli poikkeuksellisesti kolme osanottajaa: 3vee Suomessa, isänsä Saksassa ja isovanhemmat Puolassa. Siinä meinasi mennä vähän lapsen konseptit sekaisin, kun ei ollut ennen moista kolmen osanottajan puhelua kokenut. Kun tyttö puhui isällekin vain puolaa, isä sanoi, että isälle pitää puhua suomea. Siihen tyttö: "en mä voi, kun toi toinen kuva ei sitä ymmärrä".


Kommentare:

 1. Lasten kieltenoppiminen on aivan uskomatonta ja lumoavaa. Onnellinen tuo pieni neitokainen, joka on saanut tuon mahtavan mahdollisuuden oppia kieliä "äidinmaidon" kautta.

  Niin ja eikö olekin ihanaa tämä nykyajan teknologia!!!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. On se niin kätevää pitää yhteyttä matkoiltakin käsin.

   Löschen
 2. 3vee:t on kivoja. Meillä 3vee (poika) opasti minua iPadin salaisuuksiin, hänellä itellään on jo minitabletti, minun on normaalikokoinen. On teillä nyt suomalaisia herkkuja, mutta muistakaa syödä välillä vihanneksiakin.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kyllä ne lapset osaa ja me mietittiinkin, jospa tuo tytöntyllerö opettaisi mulle sen iPadin käytön.

   Löschen
 3. Samaa mieltä kuin Tuula: miten ihanaa, että näin lapset saavat melkoisen rikkauden oppiessaan molempien vanhempien kielet.

  Kasviksista puheenollen, arvaapas kuka syö tänään parsaa (espanajalaista)? ;-)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Arvaas kenellä on tänään paikallista parsaa, ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Allumies pyöräili äsken pellolle hakemaan.

   Löschen
 4. Lapset oppivat aivan itsestään kielet. Hienoa että sellaisia vanhempia löytyy, jotka tukevat tätä lasten kielten oppimista.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kunpa vain kaikki vanhemmat muistaisivat sen. Luulisin, että suurin osa täällä asuvista suomalaisista on unohtanut puhua lasten kanssa suomea. Lapset usein vanhemmiten sitten syyttävät vanhempiaan, että ovat jättäneet opettamatta toisen kielen.

   Löschen
  2. Ruotsissa monet yksikieliseksi kasvaneet ovat julkisuudessa ja tutkimuksissa sanoneet, että heiltä on varastettu toinen kieli. Ei se varmaan kaikilla vanhemmilla ole ollutkaan niin helppoa, jos ympäristö ja viranomaiset kehoittavat puhumaan ympäristön kieltä.

   Löschen
  3. Niin juuri, varastettu toinen kieli. Minäkin tunnen yhden pojan, jonka äiti on suomalainen, isä syyrialainen ja täällä Saksassa oppi saksan kielen. Hän valitti sitä, ettei isä opettanut hänelle arabian kieltä. Hän yritti aikuisena opetella sitä, mutta ei mitenkään hyvin tuloksin. Äidin Tornion murretta kyllä puhuu täydellisesti.
   Nykyajan skypeyhteys on oivallinen tukija lapsen kielen oppimiseen.

   Löschen
 5. Antworten
  1. Skype-yhteys: isän iPad meidän pöydällä, tyttö kotona Tampereella keittoa syömässä.

   Löschen
  2. Ai, nyt vasta tajusin, _mitä_ sä et ymmärrä. Siinä kuvaruudussa näkyi tytölle sekä isä meiltä ja isovanhemmat Puolasta. Tyttö tarkoitti toisella kuvalla isovanhempia, jotka näkyi (toisessa) kuvassa, he eivät ymmärrä suomea.

   Löschen
  3. Ei kun ymmärsin, mutta hymyilytti se, kun tyttö sanoi, ettei toinen kuva ymmärrä :D

   Löschen
 6. Voi jumankekka, että olen kade noista suklaista. En pysty sanoin kuvailemaan. Muutama päivä sitten vedin viimeiset palat Tobleronea, ja sen jälkeen olen ollut tuskissani, että eikö ole mitään hyvää. On tuolla kyllä laatikolliset lakkatäytteisiä ja mustikkatäytteisiä konvehteja, mutta niitä ei kuulemma saa avata, kun ukkeli meinaa antaa ne jollekulle! Kyllä mun mielestä tässä asiassa pitäisi ajatella ensisijaisesti vaimoa. :-D

  Hauska tarina. :-)

  AntwortenLöschen
 7. Mullakin on järetön makeanhimo. Söin pullia ja siitä se johtuu. Se on kun Pandoran lipas tuo makean syöminen. Kun aloittaa tekee aina vain enemmän mieli...

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mä pistän osan piiloon kun tuo kaveri söis kaiken silmänräpäyksessä.

   Löschen
 8. Jotkut oppivat. Minun lapseni eivät oppineet oikein mitään kieltä täydellisesti, nyt Suomessa ovat kekanneet että heidän äidinkielensä onkin ehkä englanti :)
  Skype-konferenssit on kivoja, mutta eikös siinä pidä maksaa jotain että saa monta osallistujaa yhtä aikaa kuvan kera?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. En yhtään tiedä maksaako se jotain, en ole itse koskaan yrittänyt.

   Löschen
 9. Skype on meilläkin ahkerassa käytössä noiden pikkuisten kanssa. Siinä sitten näytetään päivän askartelut ja iltapalakin näyttää usein maistuvan paremmalta.
  Koskaan ei vahingossakaan puhuta minulle ruotsia tai fafalle suomea, en tiedä, miten sitten suu pantaisiin, jos tulisi mukaan "toinen kuva, joka ei ymmärtäisi":-)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Tyttö ei halunnut loukata niitä toisen kuvan puolalaisia ummikkoja. Englannin puhuminen ei muuten häirinnyt, vastasi englanninkieliseen kysymykseen "how was school today?" että PLAYschool, not school.

   Löschen
 10. Lapset oppivat niin ihanasti kieliä;harmi että se taito iän myötä tulee vaikeammaksi. Juuri luin (ja katselin videota) amerikkalaisesta pojasta joka on oppinut jo 23 kieltä,uskomatonta!

  http://www.youtube.com/watch?v=jUpGfiWyk94

  Saitpa kivat ja namit tuliaiset;D

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Aika erikoista, varsinkin amerikkalaiselle, eihän ne juuri osaa vieraita kieliä.

   Löschen
 11. Nami mitä tuliaisia ja ihana 3vee! <3
  Mulla on suomisuklaata ja salmiakkia hyllyllä, mutta kun olen päättänyt olla sokeriton huhtikuun, niin ne saa odottaa. Välillä ne siellä mua kovasti huutelee kutsuhuudoin, mutta olen pystynyt vastustamaan kiusausta ... :)

  AntwortenLöschen