Donnerstag, 2. April 2020

Kuonokoppa vai ei? EDIT: tartunta

Kiinalainen ystäväpariskuntamme ihmettelee, miksi Euroopassa ei käytetä hengityssuojia, mikä on heille ollut aina itsestäänselvä asia.  Kun avaa aamulla netin, saa varmaan kymmenen erilaista kannanottoa maskien käyttöön Korona-aikana. Ne jotka puoltavat itse tehdyn maskin käyttöä sanovat, että se suojaa ensinnäkin muita ihmisiä ja on jonkinlainen huomiota kiinnittävä juttu, joka muistuttaa pitämään välimatkaa ja esikuva, jolla näyttää, että välittää. Täkäläinen kotihoitofirma ei ole saanut tarpeeksi oikeita maskeja ja nyt vapaaehtoiset ovat alkaneet ommella sellaisia. Pesin vanhoja valkoisia lakanoita keittopyykissä ja lahjoitin ne ommeltavaksi ja sain kiitokseksi meille maskit, tosin kauniimmasta kankaasta.
Itävallassa kuonokopat ovat tulleet pakolliseksi kaupoissa ja julkisissa kulkuneuvoissa ja myös itäsaksalainen Jenan yliopistokaupunki on määrännyt ne käytettäväksi. Suomessa suositellaan maskeja ymmärtääkseni vain tartunnan saaneille. Pahinta kaikessa on se, että niin monet yksityiset Saksassa ovat ostaneet virallisia FFP-maskeja niin paljon, että niitä puuttuu lääkäreiltä, sairaanhoitajilta, palomiehiltä,, jotka niitä todella tarvitsisivat.


Ohjeiden mukaan lappu (sitä ei saa Saksassa nimittää edes suojaksi) pitäisi sitoa nenän ja suun päälle ennen kauppaan menoa ja heti kotiin tultua riisua se lavuaarin edessä, pistää pussiin ja sitten keittopyykkiin koneeseen ja siinä välissä pestään kädet aina saippualla ainakin 20 sekuntia. Mietimme eilen, pitäisikö tosiaan panna pesukone päälle vai riittääkö, jos nuo viedään tunniksi kuumaan saunaan?
Lehdessä oli artikkeli kölniläisestä mainostoimistosta, joka on alkanut valmistaa visiirejä pleksistä ja tilasin heti pari kappaletta. Olemme kotona koonneet ne ja tuntuvat ihan hyvältä, kaupassa emme ole viime päivinä käyneet joten käytöstä ei ole vielä kokemusta. Huomenna on taas kauppapäivä, silloin kokeilemme käyttöä.


Luonto on ollut nyt kyllä niin ystävällinen meille, mietin usein millaista olisi ollut kestää tätä juttua marraskuussa. Joka päivä puhkeaa joku uusi kasvi kukkaan ja viikonlopuksi on luvassa yli +20C ja silloin voi jo istuskella terassilla, jota on nyt jaksettu vähän siivotakin, kun ei voi ainakaan syyttää mistään ajanpuutetta.


Bleibt gesund! Pysykää terveenä!

EDIT:  Lisään tähän mielenkiintoisen tiedon tämän aamun lehdestä eli 3.4.20.  Saksassa Korona alkoi jyllätä pahiten Heinsbergin 40000 asukkaan kaupungissa, jossa yli 1000 ihmistä sai tartunnan karnevaalien yhteydessä ja missä on kuollut tähän mennessä 39 ihmistä. Kölnin virologit ovat ottaneet Heinsbergin suurennuslasin alle ja tutkineet tilannetta ja tutkivat edelleen ja nyt on todettu, että virus ei tartu puhelimista, oven sangoista eli siis ei mistään pinnoista vaan ainoastaan pisaratartunnan kautta vai mikä se suomalainen sana on.


4 Kommentare:

  1. Pisaratartunsa on oikea sana. Tuohon on lohdullinen uutinen, ettei tartu pinnoilta kun ihmiset käyvät kaupassa ja kulkevat bussilla jne.
    Olen kerännyt toista viikkoa noita koronajuttuja, jotka käsittelevät Suomen ja Ruotsin välistä maarajaa ja Lappia.

    Entinen kotikunta porskuttaa omassa luokassaan tartunnoissa ja altistuksissa. :( Sekin konffa, johon olen tekemässä keynote-luentoa, siirrettiin vuodella, joten nyt tuo ajankohtaisuus-aspekti jäi tästä.

    Nauttikaa auringosta ja pysykää terveinä!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kyllä tässä taitaa koko vuoden suunnitelmat mennä pieleen. Tänään tuli peruutus helluntain laivamatkasta Pietarista Moskovaan, mutta se on peanuts verrattuna muiden ongelmiin.

      Löschen
  2. Me tässä arvotaan, että ruvetaanko viisumeita tilaamaan vai jäädäänkö suosiolla viettämään Suomi-kesää. Talven sään perusteella ennustan kesästä sateista ja kalseaa. Josko siis säästäisi pennosensa syyslomalle ja pakenisi silloin johonkin lämpimään? Olemme todella onnellisessa asemassa tässä kaikessa. Meillä molemmilla työt jatkuu ja talousmurhetta ei tarvitse normaalia enempää kantaa. Matkustaminen on mukavaa, mutta tällaisessa tilanteessa todellakin aivan sivuseikka. Kunhan kaikki säilyisi hengissä ja elämä voisi palata normaaliksi. Ihmiset töihin ja lapset pääsisi kavereidensa kanssa viettämään huoletonta kesää.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Mä en halua kyllä nyt suunnitella mitään, olen kiitollinen jos selvitään kunnialla tuosta taudista ja syksylomatkin on kivoja.

      Löschen