Donnerstag, 18. März 2021

Warholia ja Kölnin katolisia kriminellejä

 Olipa luksusta, kun saimme lipun Andy Warholin näyttelyyn taidemuseossa. Museot saavat nyt (ainakin jonkin aikaa) avata tietyin edellytyksin ovensa, vähän ihmisiä, tarkat rekisteröidyt nimet ja kellonajat jne. 





Tuttuahan näyttelyssä oli paljon, mutta minulle myöskin uutta, esim. tämä  hauska taulu vuodelta 1948, nimeltään Nose picker,  Warholin omakuva, jota en olisi ikinä warholiksi uskonut. Museossa käynti sivistää.


Yksi huone oli täynnä piirustuksia, pääteemana p*ppel* ja tässä onkin hyvä aasinsilta seuraavaan kuvaan, jolla ei ole mitään tekemistä Warholin kanssa.

Kölniläiset ovat pääasiassa katolisia ja paikallinen hiippakunta taitaa olla Saksan suurimpia. Muistan jo ihan alkuaikoina täällä asuessani tavanneeni yhden naisen, jonka päätehtävä hiippakunnan toimistossa oli maksaa elatusmaksuja katolisten pappien aviottomille lapsille. Viime vuosina on tietoon tullut aina enemmän ja enemmän lasten hyväksikäytöstä katolisten pappien yhteydessä. Kardinaali paavin edustajana on pitänyt tiedot salassa eikä ole ilmoittanut mitään Roomaan. Kyseessä on monia satoja lapsia ja satoja pappeja. Joku aika sitten asiaa tutkittiin, mutta varmuuden vuoksi kardinaali ei antanut asiakirjoista tietoa julkisuuteen, ilmeisesti koska papereissa on mainittu niin paljon vielä hengissä olevia tunnettuja kirkonmiehiä. Nyt asia tuli uudelleen esiin ja parhaillaan on menossa informaatiotilaisuus, mutta varmaan siellä ei nytkään julkaista mitään tai kaikkea.

Kölnin tuomiokirkon edessä on alunperin karnevaalikulkuetta varten tehty hyvä teos, joka esittää kahden ristin välissä riippumatossa loikoilevaa piispaa, joka ei tee mitään asian selvittämiseksi. Tesktissä lukee:

11 vuotta täydellistä selvitystä hyväksikäyttötapauksista


Taidanpa katsahtaa nyt livestreamiin kuulemaan mitä puppua siellä taas puhutaan.

Kölnissä on muuten tällä hetkellä kuukausien jonoja kirkosta eroaville. Koronan takia vastuussa olevaan virastoon ei päästetä yhtä aikaa kovin paljon ihmisiä ja toisaalta kirkosta haluaa nyt erota monet monet. Nyt on menossa varaukset  toukokuuksi ja ensimmäisenä mahdollisena varauspäivänä oli jo 1500 katolista varannut ajan.

11 Kommentare:

  1. Olipa ihanaa, että pääsitte museoon! :-) Tuo nose picker on hauska. En kyllä ottaisi tuommoista omalle seinälleni, mutta ideana on kiva.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Kyllä ottaisin seinälle, mutta sitten pitäis nostaa kotivakuutusta.

      Löschen
  2. Upeaa että pääsitte museoon katsomaan Warholin näyttelyä,ja hauska tosiaankin tuo Warholin omakuva joka ei häntä niin muistuta. Täälläkin pitää tilata aika tai paikka museokäynnille.
    Katolinen kirkko on kyllä aika tekopyhä, tuo että ihan virka sellaiselle joka maksaa pappien ,joiden pitäisi olla selibaatissa, lasten elatusmaksuja, aika hurjaa. Eli jotain mätää koko systeemissä, ja eihän se selibaattipakko ole mikään normaali asia joten ei ihme.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Joo, se selibaatti on yksi syy. En oikein vaan tajua, miksi suurin osa uhreista on pikkuPOIKIA.

      Löschen
  3. Meillä on seuraava museokäynti todennäköisesti toukokuussa, kun Banksyn näyttely alkaa Mäntässä, varasin meille heti ajan sinne.

    AntwortenLöschen
  4. Hienoa, että pääsitte museoon. Minulla on mennyt täällä SUomessakin muutama taidenäyttely ohi, koska en uskalla mennä museoon enkä varsinkaan matkusta ayleisillä Helsinkiin. Repinin näyttely Atskissa on kyllä ihan must ja toion, että sinne pääsen (rokotuksen eka osa on nyt).

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Me oltiin vuonna 2001 Repin-näyttelyssä Groningenissa Hollannissa.

      Löschen
    2. Repiniä näin joskus aikoinaan Venäjällä, vaan taisi olla silloin NL, mutta kyllä pitäisi päästä Atskissakin käymään. Junissa on niin vähän väkeä, että luulisi voivan hyvinkin matkustaa kun valitsee sopivan ajan. Warholin iso näyttely oli Lyonissa 2005 paikkeilla, mutta katselisi sitä uudestaankin. Mäntän Banksynkin voisi käydä katsomassa. Kiirettä piisaa. paskeriville

      Löschen
    3. Repiniä olen nähnyt paljon Moskoassa ja Pietarissa, mutta tuo näyttely on nähtävästi aika iso, menee sitten Atskista muuualle. Näillä nykyisillä ilmaantumisluvuilla ei tämä riskiryhmäläinen matkusta mihinkään, mutta toivon, että kesällä pääsee edes tuonne. Täällä Turussa Taidemuseossa on nyt keväällä hieno Sigrid Schaumanin näyttely. Valitettavasti aika tuntematon. Warhoin olen nähnyt joskus aikoinaan ulkomailla ja myös Hesassa sitä oli kerran.

      Löschen
  5. Täällä ei juuri kukaan tunne Repiniä.

    AntwortenLöschen