Sonntag, 24. September 2023

Viikon kulttuuri

 Sanooko teille Chaïm Soutine  jotain? (Piti kopsata tuohon se nimi netistä, kun en tiedä miten iin päälle saa kaksi pistettä.) Minulle se ei sanonut, mutta onneksi näimme lehdessä ilmoituksen hänen näyttelystään Düsseldorfissa, kuulosti mielenkiintoiselta ja se kyllä kannatti katsoa. Soutine (1894-1943) oli juutalaissyntyinen valkovenäläis-ranskalainen taidemaalari, joka puhui alunperin ainoastaan jiddisin kieltä ja muutti sitten kielitaidottomana ja köyhänä Pariisiin. Hän osasi maalata ainoastaan mallin mukaan, yhtään taulua ei ole muistista maalattu. Sanotaan, että monet tunnetut taidemaalarit kuten Dubuffet, Pollock ja Francis Bacon saivat Soutinelta vaikutteita. Soutinen lempiteema oli alhaisemman kastin ihmiset, kokit, hissipojat, siivoojat jne. Me olimme aivan haltioissamme tauluista ja ihmettelimme, että emme tunteneet taiteilijaa ennestään.

0
Toinen teema oli ruokakuvat, mutta niistä en niin piitannut, Francis Bacon ilmeisesti enemmän.

Muutama taulu esitti provencelaisia kaupunkeja, tässä on kaikki vähän kallellaan, reaktiona ensimmäiseen maailmansotaan, joka sekoitti kaiken.


Tässä olen näkevinäni vähän Chagallia, vaikka Chagall ja Soutine olivat oikeastaan täysin erilaisia, Chagall maalasi paljon juutalaisia, Soutine taas ei ollenkaan.


Soutine oli muuten Modiglianin hyvä kaveri. Ihmettelin ensin tätä, kun muistutti niin Modiglianin tyyliä, kunnes tajusin, että siinä olikin Modiglianin potretti Soutinesta. (Kuva Wikiart)


Toinen viikon kohokohta oli eilinen Beethovenfest Bonnissa ja siellä Mahler Chamber Orchestra johtajana ja solistina fantastinen sympaattinen Pekka Kuusisto, joka ansaitsi standing ovations. 🎻


Ohjelmassa oli Beethovenin ihanan viulukonserton lisäksi Haydn’in Jäähyväissinfonia, jonka lopussa orkesterin jäsenet vähän kerrallaan nousevat ylös ja jättävät estradin. Sinfonian Haydn sävelsi ollessaan hovikapellimestari ruhtinas Esterhazyn linnassa, hän halusi kiinnittää huomiota muusikkojen huonoon palkkaan. Olisin varmaan ihmetellyt muusikkojen lähtöä, jos en olisi ohjelmalehtistä lukenut. Lopussa oli enää vain Pekka jäljellä. Olipa elämys!

12 Kommentare:

 1. Kiitos!! Aivan ihanaa katseltavaa ja luettavaa! Clarissa

  AntwortenLöschen
 2. Konsertti oli varmasti hieno kokemus! En ole ikinä ollut tuommoisessa konsertissa...

  AntwortenLöschen
 3. Charmapista saa ï :n. Charmap löytyy windowsista, kun painaa ikkuna- (windows) ja r-näppäimiä yhtaikaa.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Desktopista löydän helpommin, mutta iPadista oli hankalampi

   Löschen
 4. Minulle tuttu,koska olen aina ollut kiinnostunut taiteesta ja taiteilijoiden elämästä,lisäksi Tel Avivin taidemuseossa oken tainnut nähdä Soutinen maalauksia

  AntwortenLöschen
 5. Hienoja tauluja; koskaan en ole kuullut hänestäkään.

  AntwortenLöschen
 6. Soutine ei ole tuttu, mutta huikeita tauluja. Täytyy pitää tyyppiä silmällä. BB

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Kannattaa käydä katsomassa, jos tulee joskus lähelle.

   Löschen