Montag, 19. April 2010

Matemaatikkoja

Meitä on moneksi. Minun matematiikkani on helmitaulutasoa ja todennäköisyyslaskenta on tuttu vain sanana.Allumies puolestaan opiskeli jotain tämän tyylistä, täyttä hepreaa meikäläiselle.

Viime viikolla oli lehdessä artikkeli tästä 11v autistisesta pojasta, jolle ei tahdo löytyä tästä kaupungista sopivaa koulua. Ensimmäiset kaksi luokkaa hän hyppäsi yli ja pääsi siis suoraan kolmannelle, kun osasi lukea ja laskea niin hyvin. Kuvassa hän näyttää todennäköisyyslaskelmaansa koskien Kniffel-arpapeliä. Saksassa on koulupakko eli kotikoulu on kielletty, mutta tämä nuori mies ei sovi lahjakkuutensa ja toisaalta sairautensa takia oikeastaan mihinkään kouluun. Hän tarvitsee tarkan aikataulun eikä kestä kosketusta tai hälinää. Toivottavasti löytävät poikaparalle ratkaisun pulmaan.

kuva: StadtAnzeiger

Kommentare:

 1. Helmitaululla on nopea laskea, voin sulle opettaa.. Käytetään monissa maissa, näin Venäjällä, patterit ei lopu.

  AntwortenLöschen
 2. Huh mikä viikonaloitus Allulta, heti korkeampaa matematiikkaa! Odotan kiinnotuksella mitä jatkossa. :)

  AntwortenLöschen
 3. Hannele: mistäs arvasit, etten osaa edes helmitaulua
  Helena: no ajattelin antaa teille vähän aivojumppaa, että viikko alkaa sujua hyvin. Itse en ole tähän päivään mennessä tajunnut, miten jotkut renkaat voi olla neliskulmaisia vai mitä tuossa tekstissä höpötetään

  AntwortenLöschen
 4. Menin katsomaan sitä linkkiä,ja vaikka osaan hepreaa,ei se auennut,eli minulle se kai on täyttä kiinaa;D
  Toivottavasti löytyy tuolle matikkaneropojalle sopiva kouluympäristö;olisi sääli,jos lahjat menevät hukkaan-.

  AntwortenLöschen
 5. Tuo pojan tapaushan muistuttaa Aspergerin syndroomaa...Paljon kirjoitettu lehdissä, että ovat niin lahjakkaita, että ei löydy sopivaa koulumuotoa, kun sitten on juuri nuo aikaan ja muutoksiin yms. liittyvät haitat.

  AntwortenLöschen
 6. Lapseni luokalla on poika, joka saa aina täydet pisteet matikasta ja kirjanpidosta. Kaikki muut aineet menee huonosti, ja sosiaaliset taidot ovat 0. Omalle pojalleni sanoin, että yritä edes vähän jutella tuon luokkakaverisi kanssa. Kysy vaikka välillä apua matkikanlaskuissa. Ilokseni huomasin, että tämä matikkanero sanoin "see you tomorrow" pojalleni yhtenä iltapäivänä. Aika iso juttu, kun ei normaalisti puhu juuri kenellekään mitään.
  Voin vain kuvitella, kuinka vaikeaa on erillaisen lapsen vanhemmilla.

  AntwortenLöschen
 7. Eikö siellä ole kouluissa autistisille lapsille erikoisluokkia kuten Suomessa.. vai onko liian lahjakas sinnekin. Sääli jos ei löydy tarvittavaa opetusta eikä pelkästään tiedon kannalta vaan muiden taitojenkin.
  Minulta puuttuu aivoista se palanen jolla ymmärretään linkittämääsi sivua :) hyvä kun tajusin millä kielellä oli kirjoitettu.

  AntwortenLöschen
 8. Meitä on niin moneksi ja lahjakkuuttakin niin monenlaista, matematiikasta sosiaalisiin taitoihin. Eräs tuttu matikan ope kertoi viimeksi tavatessamme, kuinka haastavaa, hämmentävää ja hauskaa on eka kertaa opettaa oppilasta, joka on matikkanero.

  AntwortenLöschen
 9. Kun olin pieni, halusin helmitaulun (naapurin likalla oli sellainen), mutten saanut. Sitten ostin sellaisen tyttärelleni, muttei hän siitä erityisen paljon välittänyt. Hänen tarhassaan oli myös poika, joka osasi jo 4-vuotiaana tehdä mahdottoman vaikeita laskutehteäviä ja oli tyttäreni mielestä ns. besserwisser. Tyttäreni inhosi koko tyyppiä. Tarhan jälkeen en ole kuullut, mitä hänelle kuuluu, sillä he muuttivat pois Berliinistä.

  AntwortenLöschen
 10. Minä olen se sosiaalisesti lahjakas, muut lahjakkuudet eivät istu meikäläiseen... matikka ja heprea, en edes erota niitä toisistaan :-P

  Kävin minäkin tuon allumiehen linkin katsomassa... aakkosia näytti opiskelleen ;-).

  Tuosta autismista.
  Ei riitä, vaikka haluaisi tulla autistisen kanssa toimeen tai vaikka yrittäisi kuinka, kun kontaktia ei välttämättä saa, eikä autistisen sosiaaliset taidot vain riitä siihen mihin meidän muiden.

  Se ei ole opettelukysymys, joten ymmärrän hyvin tuon pojan ongelman (sillä sopeutumista ei ehkä vain koskaan tapahdu tiettyihin asioihin, vaikka kuinka olisi kärsivällinen ja hyvä opettaja)
  Tunnen erään pojan, jolla muutamia eri diagnooseja autismista.
  Tälle lapselle ei esimerkiksi kelpaa vastaukseksi kuin se, minkä on ensimmäiseksi sisäistänyt. Jos yrität kertoa asian toisin, lapsi hermostuu.

  Ja niin eespäin.

  AntwortenLöschen
 11. Yaelian: niin, sulle tosiaan kiinaa
  Leena: just se Aspergen syndrooma sillä on
  Vihreätniityt: vaikeaa on lapselle ja vaikeaa vanhemmille, parempi olla keskiverto kaikessa
  Sirokko: Saksan koulusysteemi on todella kehno Suomeen verrattuna
  Kasselin kyyhky: meidän naapurille (lukion opettaja) kävi niin, että ei meinannut pärjätä oppilaan kanssa, kun oppilas oli nerompi kuin opettaja
  Sira: minä en muista, olisinko omistanut helmitaulua, mutta Kiinassa sellaisia näki vielä pari vuotta sitten
  Natjale: minäkin olen lukenut hurjia juttuja autisteista, raskas homma vanhemmille(kin)

  AntwortenLöschen
 12. Hämmästyttävää, ettei siellä ole erityiskoulua tai edes erityisluokkaa autisteille. Olen itse ollut avustajana autismiluokalla ja se on yksi mukavimmista töistä, joita olen tehnyt.

  AntwortenLöschen
 13. Luulisi tosiaan, että Kölnin kokoisessa kaupungissa olisi sopiva koulu, Suomessa on jopa pienemmillä paikkakunnilla. Tervetuloa, onko se nyt Prof. Dr. Annette Schavan tai joku vastaava tutustumaan tänne.
  Toivotaan, että tuo poika saa opetusta, joka vastaa hänen taitojaan.

  Hiljattain oli Hesarin Kuukausiliitteessä mielenkiintoinen juttu Daniel Tammet-nimisestä autistisesta savantista http://www.hs.fi/artikkeli/1135252624575
  You Tubessa oli myös kaikenlaista juttua hänestä http://video.google.com/videoplay?docid=4913196365903075662#

  AntwortenLöschen
 14. Matemaattisesti lahjakkaasta autistista oli jokin aika sitten juttua Hesarin kuukausiliitteessä. Tuo mies osasin myös Suomea, ja oli oppinut mm. islannin kielen parissa viikossa.

  Minua on alkanut matikka kiinnostaa, koulussahan putosin kärryiltä, mutta olen näin jälkeen päin sitä mieltä, että se johtui opettajasta. Mutta en sitten tiedä, ei ole ollut aikaa kokeilla... Mieheni tykkää numeroista, ja on valinnut ammattinsakin sen mukaan.

  AntwortenLöschen
 15. Eikös Stieg Larssonin kirjojenkin Lisbetillä ollut tuo sama "vika": valokuvan tarkka muisti, älykäs, mutta sosiaalisia taitoja ei ollenkaan.

  AntwortenLöschen
 16. Susadim: varmaan aika vaativa mutta mielenkiintoinen tehtävä osata avustaa autistia, ei täällä sellaiseen "tuhlata" rahoja
  Clarissa: kyllä niitä delegaatioita Suomessa käy ja monet tietää, mitä voisi tehdä, mutta ei ole rahaa (= ei haluta investoida).
  Kirlah: no olihan se Lisbeth aika erikoinen tyyppi

  AntwortenLöschen