Montag, 21. Februar 2011

Kahvia tippu-Minnasta




Sunnuntain patikkaretki vei meidät hyvin harmaassa mutta onneksi kuivassa säässä Bergisches Land-luonnonpuistoon, joka on saanut nimensä siellä 1000-1100-luvulla asuneesta kreivi Bergistä. Sattumalta maasto on vuorista, joten nimitys Bergisches Land (BL) eli vuoristoinen maa sopii hyvin.
Yksi BL:n erikoisuuksia on heidän kahvipöytänsä eli Bergische Kaffeetafel, jonka tyypillinen esine on ns. Dröppelminna, josta ennen vanhaan tarjottiin kahvi. Kun saksalainen kotirouva Melitta Bentz ei ollut vielä keksinyt suodatinta kahvin keittoon, kahvin porot jäivät hanakannun pohjalle ja kahvi tuli hitaasti tippuen (saksaksi dröppeln) kannusta, kannu sai nimekseen Dröppelminna. Minna tulee Wilhelminasta, jota pidettiin tyypillisenä palvelijan nimenä.
 kuva Wikipediasta

Kahvipöydän antimiin kuuluu mm.
leipä, juusto, makkara, kinkku, marmelaadi ja aina vohvelit lämpimien kirsikoiden ja kermavaahdon kanssa. Leivän päälle laitetaan voin asemasta usein maitorahkaa ja siihen päälle joko siirappia tai hunajaa. Vuoassa paistetun rusinapullan viipaleiden päälle (sic!) laitetaan kanelilla ja sokerilla maustettua riisipuuroa.

 kuva lainattu  täältä

Tuollainen kahvipöytä on oikeastaan kiva lounaan ja iltapäiväkahvin välimuoto. On kiva patikoida ensin kukkuloilla ja sen jälkeen nälkäisenä mennä jonnekin kivaan kahvilaan nauttimaan Kaffeetafelin antimista. Meillä oli ystävien kanssa niin paljon puhumista ja nauramista, että naapuripöydän pikkupoika sanoi vanhemmilleen, että noipa on kovaäänisiä. Normaalistihan se on niinpäin, että aikuiset valittaa metelöivistä lapsista.

17 Kommentare:

  1. Olitte siis minun entisellä kotiseudulla, minähän asui 5v Wipperfürthissä. Kaunista seutua on tuo Bergisches Land.
    Waffeln mit heissen Kirschen - ihan tulee vesi kielelle!
    Hyvää viikon alkua

    Maikki

    AntwortenLöschen
  2. Teillä oli taas niin mukavan oloinen patikkaretki.
    Waffeln mit heissen Kirschen - niitähän voisi tarjota täällä meilläkin, pakasteessa kun on vielä aika paljon kirsikkaa, mutta riisipuuron taidan jättää pois kahvipöydästä. Se sopii paremmin sinne BL:n maisemiin.

    AntwortenLöschen
  3. Kaunista seutua, vaikkakaan sää ei ollutkaan paras mahdollinen. Mutta kahvi varmaan maistui noin kauniista kahvipöydästä. Mukavaa viikonalkua!

    AntwortenLöschen
  4. Onpa herkullisen näköinen kahvipöytä, mmmhhh, vohveleita! Harvoin vaan itse tulee tehtyä.
    Amerikassa hotellissa söin joka aamu vohveleita mustikkakastikkeen kanssa.

    AntwortenLöschen
  5. Maikki: niin tosiaan, sinähän olitkin wipperfürthiläinen
    Clarissa: ne kirsikat (Schattenmorellen) kuumennetaan siinä liemessä ja sitten perunajauhoilla sidotaan kiisselliksi
    Sira: tänään olisi parempi sää, ihana aurinko paistaa
    Soili: meidän tirolilaisessa hotellissa oli aamiaispöydässä aina vohvelitaikina ja -rauta ja yksi miespuolinen paisteli itselleen vohveleita, mutta itse jätin ne kalorit käyttämättä

    AntwortenLöschen
  6. Kaunista, kaunista. Ulkoilun jälkeen on aina niin ihana istuutua kahville ja kakulle tai muulle. Aikuiset osaavat olla todellakin kovaäänisiä. Olimme kerran syömässä, ja naapuripöydässä oli herraseurue. Ja seurue olikin niin kamalan kovaääninen, että mieluummin olisin ottanut siihen lastatarharyhmän.

    AntwortenLöschen
  7. Ihana retki! Ja tuollainen aamiainen takuulla maistuu patikoinnin jälkeen.

    AntwortenLöschen
  8. Mutta eikös siinä mene patikointi vähän hukkaan, kun tuollaisia herkkuja ahmii. Nimimerkillä Ilonpilaaja.

    AntwortenLöschen
  9. Herkullinen kahvipöytä ja mukava retki. Rusinapulla ja riisipuuro kuulostaa aika eksoottiselta yhdistelmältä, mutta varmaan täyttää patikoinnin aiheuttaman kalorivajeen. Meillä kahvista huolehtii Moccamaster

    AntwortenLöschen
  10. kato nyt tätäkin: herraseurueet olutkapakassa saattaa olla hyvin kovaäänisiä
    Yaelian: patikoinnin jälkeen on aina kamala nälkä
    Vihreätniityt: senkin ilonpilaaja!
    Helena: kyllä minäkin eka kerralla ihmettelin sitä riisipuuroa, joka ei kyllä ole ihan niin puuromaista kuin suomalainen, siinä on enemmän maitoa eli vähän enemmän vellimäistä ja se onkin nimeltään Milchreis

    AntwortenLöschen
  11. Kaunis tuo Dröppelminna, vaihtaisin heti Moccamasterin tuollaiseen.

    AntwortenLöschen
  12. Ai Schattenmorellen on jotain kirsikoita! Mä olen aina luullut, että ne on kaloja :D

    AntwortenLöschen
  13. Susadim: Moccamaster ei ole munkaan mielestä kauneudella pilattu, mutta hyvä laite taitaa olla
    Sauerkraut: :D

    AntwortenLöschen
  14. Ihanan näköinen kahvipöytä ja ihania herkkuja. Jos tuo on Dröppelminna, niin miksi poliisiautoa sitten nimitetään Grüne Minna tai Grüner Anton? Onko saksalaisilla poliisiautoillakin sukupuolet? :)

    AntwortenLöschen
  15. Kirlah: vihreää Antonia en tunne, mutta se Minna siinä poliisiautossa nimeltä Grüne Minna johtuu ilmeisesti siitä palvelijan nimestä Minna. Palvelijat vaihtui ennen vanhaan niin usein, ettei herrasväki jaksanut opetella aina uusia nimiä ja siksi palvelija oli yleisesti Minna. Minna tarkoitti sitten myös henkilöä, jota toruttiin ja jota kohtaan oltiin ankaria. Siitä on ilmeisesti lähtöisin se Minna poliisiautona ja vihreähän oli poliisiauton väri vielä pitkään meilläkin, vasta viime vuosina on tullut sinivalkoisia poliisiautoja NRW:ssä.

    AntwortenLöschen
  16. Hehe, tippu-Minna :) Täälläkin olen kyseisiä "kahvinkeittimiä" nähnyt, nyt voinkin sitten kehua että minut on nimetty joko tuon kahvinkeittimen tai palvelusneidin mukaan :D
    Terveisiä Irlannista!

    AntwortenLöschen
  17. Minna: kiva kun kommentoit. Tunnen täällä yhden suomalaisen noin nelikymppisen Minnan, jolle kouluun mennessä opettaja suositteli ottaa toinen etunimi käyttöön, etteivät muut pilkkaisi (palvelijaksi), mutta vanhemmat eivät siihen suostuneet eikä tyttöä koskaan pilkattu.Se nimi oli vain vanhempien sukupolvien mielessä palvelijan nimi.

    AntwortenLöschen