Samstag, 15. Februar 2014

Svaabilaisten mailla

BFF juhli synttäreitään pienessä svaabilaisessa kylässä, jossa on Saksan on paras Landgasthaus. Tupa on maalattu värikkääksi, pöydät lakattu valkoiseksi eikä siellä käytetä pöytäliinoja. Luin joku aika sitten sveitsiläisen Neue Züricher Zeitungin ruokablogista toimittajan ylistysaarian tälle ravintolalle. Kirjoittaja kertoi ihmeissään ystäviensä mielipiteistä tästä ravintolasta: nämä kritisoivat värejä, puuttuvia pöytäliinoja ja ravintolan vanhempaa tarjoilijaa, joka on meille paikan "der gute Geist" ja joka kerta kun menemme sinne, toivomme, että hän olisi edelleenkin paikalla. Kaikki se, mistä me pidämme, oli kritiikin aihe sveitsiläisille. No, onneksi heille oli sentään tähtikeittiön ruoka kelvannut. Meille tämä oli täällä jo kolmas synttärijuhla BFF:n ja hänen miehensä kanssa.Tyypillinen svaabilaisruoka on linssit spätzlen (pastalaji) kanssa, aika erikoinen yhdistelmä.


Tuollaista annosta ei ollut tarjolla meidän lempiravintolassamme, siellä annokset ovat aivan erinäköisiä kuten tästä kuvasta näkee.Lähistöllä  on Schwäbisch Hallin kaupunki  ja vietimme siellä lauantaina monta tuntia. Kukkulaisen kaupungin läpi virtaa Kocher-joki ja kaupunki on todella kiva. Saksalaiset tuntevat Schwäbisch Hallin nimen pääasiassa samannimisen rakennuslainoihin erikoistuneen pankin takia. Kaupunki on Svaabian aluetta ja svaabilaiset ovat Saksan säästeliäimpiä ihmisiä tai voi varmaan sanoa nuukia.Sieltä on peräisin sanonta "schaffe, schaffe, Häuse baue" eli tehtä töitä, tehdä töitä, rakentaa talo. Ja komeita taloja ovatkin rakentaneet ahkerat svaabit vuosisatojen aikana.
Torin yläpuolella on komea Pyhän Mikaelin kirkko. Allumies joutui siellä opetushommiin, kun nuori äiti ei osannut jaksanut vastata pikkupoikansa (4-5v) kysymykseen, oliko ritarit tappaneet Jeesuksen miekallaan. Siitä syntyikin sitten pitempi keskustelu kiinnostuneen pikkupojan kanssa.
Entinen Johanniterkirche on nykyään taidemuseo ja wow mikä museo,  mutta siitä ensi kerralla enemmän.18 Kommentare:

 1. Vaikuttaa hyvältä! Mistä kylästä puhumme? Ja pitikö juhlakalu Sarpanevasta?

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. http://www.landgasthofadler.de/

   Löschen
  2. Juu, piti kovasti, tunsi ennestään ja oli jo pitkään himoinnut sitä eli nappiin meni. Lähetän hänelle sen sun leipäreseptisi.

   Löschen
 2. Kieltämättä kirkasta on, mutta pakko kysyä, että onko noissa tuoleissa mukava istua? Sveitsiläisistä en nyt viitsi sanoa mitään... 😇

  Odotan mielenkiinnolla tekstiä tuosta museosta.

  AntwortenLöschen
 3. Värikästä on sekä ravintolassa että tuolla Schwäbisch Hallissa. Piristävä näky muuten niin syksyisessä/kevättalvisessa? ympäristössä.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meillä on kyllä täällä aika vihreää eli löytyy värejä, tänään on +14C.

   Löschen
 4. Onhan ne svaabit nuukia, mutta ei saitoja. Saksan saidoimmat ihmiset asustavat nimittäin entisellä kotiseudullani Itä-Westfalenissa, im Kreis Lippe. Oman kertomuksensa mukaan he ovat keksineet kuparilangan, pyörittivät penniä sormien välissä niin kauan, että syntyi kuparilanka. Skotitkin ovat kuulema alunperin sieltä kotoisin, mutta kun olivat niin tuhlaavaisia, niin heidät karkoitettiin Skotlantiin. Heillä on myös ns. kansallislaulu "Lippische Schützen" ja instrumentin korvataan laululla...simsirisimsimsim ja tätärättää.

  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Onko nuuka eri asia kuin saita? Entäs itara tai kitupiikki? Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Svaabit on nuukia ja heihin ei oikein tahdo saada kontaktia, sanovat sitä itsekin. Yksi svaabi sanoi, että jos svaabit menee ravintolaan, he katsovat, mikä pöytä on kauimpana muista ja istuvat siihen kun taas täällä Reininmaalla istutaan mielellään muiden kanssa samaan pöytään. Kiinalaiset ystävämme olivat pari vuotta Stuttgartissa ja päättivät lähteä Saksasta, kun siellä ihmiset olivat niin erilaisia. Joku tarjosi ystävällisesti litran mineraalivesipullosta (maksaa muutaman centin kaupassa) ystävälleni lasillisen vettä ja otti siitä maksun.

   Löschen
  2. Nuuka on noista lievin, itara ja saita ovat ehkä samanarvoisia, kitupiikki pahon.

   Löschen
 5. Tosi hienoa arkkitehtuuria kuudennen kuvan vasemmalla olevissa taloissa. Kirkko on myös upea muutoin, mutta nuo tuolit?! Kirkkoon ei mun mielestä vaan kuulu tuolit, puupenkit se olla pitää.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Nuo tuolit ei nyt olleet mielestäni mitenkään erikoisen onnistuneet ja tosiaan useimmiten on kirkoissa penkit, mutta kyllä joskus ihan hyviä tuolejakin. Aloin muistella, että Uspenskin katedraalissa taisi nyt viime kerralla olla oikein paljon tuoleja, sehän ei kai ole ortodoksikirkoissa kovin yleistä, että istuttaisi.

   Löschen
 6. Tuollaiset paikat on musta kivoja! Mitas sitten jos on vahan kirkasta kunhan ruoka on hyvaa ja sehan se on tarkein asia. :)

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Hyvä ruoka ja hyvä palvelu, se on kodikas paikka.

   Löschen
 7. Onpas siinä värikäs sisustus! Mutta yhtä värikkäältä näyttää itse kaupunkikin. Ja kyllä svaabilaisten nuukuus tunnetaan jo Berliinissäkin, onhan heitä saapunut tänne jo aika lailla.

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Mutta eikös ne lahjoittaneet berliiniläisille sämpylöille uuden nimen?

   Löschen
  2. Luuletko sinä, että berliiniläiset sen hyväksyvät?!

   Löschen