Sonntag, 8. Juli 2018

Viikonloppu Münsterissä

Meillä on viiden pariskunnan kaveriporukka, kaikki eri kaupungeista ympäri Saksaa ja tapaamme kerran vuodessa to-su, tällä kertaa Münsterissä. Münster on Westfalenin maakunnassa ja tunnettu yliopisto- ja virkamieskaupunki Aasee-nimisen järven rannalla. Kaupungissa on n. 300000 asukasta ja 55000 opiskelijaa ja enemmän polkupyöriä kuin asukkaita. Ulkopaikkakuntalaisen on syytä pitää pyöräliikennettä silmällä, sillä siellä ajetaan hurjaa vauhtia. Uudella rautatieasemalla on iso pyöräparkki, joka taitaa jo nyt olla liian pieni.Osa yliopistoa on näin komeassa rakennuksessa.


Kulttuurin ystäville löytyy Münsteristä mm. Picasso-museoa sekä uusi upea kulttuuri- ja taidemuseo LWL.Uskonpuhdistuksen jälkeen Münsterissä oli ns. Wiedertäufer eli anabaptisteja. He hävittivät paljon kuvia ja patsaita ja mm. näitä alemman kuvan patsaita käytettiin silloin kaupunginmuurin rakentamiseen. Kovalla työllä niitä on sitten myöhemmin yritetty kunnostaa.


Aivan mahtavan kauppatorin vieressä on tuomiokirkko ja satuimme sinne sopivasti kello 12, kun vanha astronominen kello soi. Vasemmalla ylhäällä oleva pieni trumpettiukko soitti ja luukut avautuivat ja Itämaan tietäjän tulivat kumartamaan Marialle ja Jeesus-lapselle ja kello soitti Lobet den Herren. Tungos vaan oli niin kova, etten oikein päässyt ottamaan valokuvaa.Viimeisenä iltana istuimme tässä terassilla ja nautimme hyvästä ruoasta ja kauniista kesäillasta.


Iltakuvan otin toiseen suuntaan ja venerivin päässä tässä alemmassa kuvassa näkyy valkoinen joutsenmallinen vene, jota voi vuokrata. Siitä tuli kymmenisen vuotta sitten kuuluisa, kun yksi musta joutsen rakastui siihen eikä koskaan lähtenyt sen viereltä ja jos joku vuokrasi veneen, musta joutsen uiskenteli perässä.


Münsterissä on todella hienoja liikkeitä, sinne kannattaa mennä vaikka vaateostoksille ja adventtiaikana siellä on hienoja joulutoreja. Minun on Münsterissä käydessäni aina pakko mennä myös läheiseen Telgten pikkukaupunkiin, kun siellä on niin ihastuttava kukka- ja lahjatavarakauppa. En ole ikinä nähnyt missään niin kauniita kimppuja kuin he tekevät. Nytkin oli liikkeen edessä pöydällä tämä (varmaan jonkun tilaama) kranssi.


4 Kommentare:

 1. Matkustaminen avartaa, niin myös blogisi lukeminen. Kiitos Allu! Tutun porukan kanssa on mukava reissata, tosin välillä kaksistaankin.
  Kaunis kranssi! Kauniita kimppuja osataan sitoa myös Brysselin, lähinnä Waterloon kukkakaupoissa. Ystäväperhe asui siellä vuosia ja tapana oli ostaa lähtiessä kiitoskimppu.
  Hyvää viikkoa!

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Meillä oli sattumalta viime viikkoina monta porukkajuttua, mutta hienosti meni kaikki. Ensi vuonna tämä ryhmä tapaa Tegernseellä Baijerissa, sitä odotan jo hartaasti.

   Löschen
 2. Münster on yksi miun lemppareista Saksassa ja asuinkin jonkun aikaa lähellä Halternissa. Silloin kävin yhen suomalaisen Ullan kanssa shoppailemassa Münsterissä junalla ja kerran me saatiin konnarin pää sekaisin, kun se ei osannut arvata, mitä kieltä me puhuttiin. Yksi huippuelämys oli Landesgestütin oriparaati, tais kyllä olla Warendorfissa, mutta todella näkemisen arvoinen.
  Ja olihan minulla puolisona "kleiner Münsterländer", joka oli syntynyt Liesbornissa.
  Maikki

  AntwortenLöschen
  Antworten
  1. Hihi, Münsterländer, eikös se ole koirarotu?

   Löschen