Mittwoch, 3. Juni 2020

Helteinen helluntai ja parsarisotto

Olipa taas helteinen helluntai.  Normaalisti olisimme olleet risteilyllä Pietarista Moskovaan, mutta kävi köpelösti, kun tuo koronapöpö tuli sekoittamaan kaiken. Kun muuten kysellään aina ihmisiltä minne he ovat lähdössä lomalle, tänä vuonna kysytään mitä kaikkia matkoja olette peruuttaneet ja oletteko saaneet rahanne takaisin. Me saimme käsirahan ongelmitta takaisin, mutta moni on menettänyt rahaa, kun mm. kroatialainen laivanvarustamo sanoi, että laiva on käytössä, tervetuloa eikä välitä siitä, että rajat ovat kiinni eikä asiakas pääse tulemaan.
Sunnuntaina laiskottelimme kotona, maanantaina on täällä myös pyhä ja silloin lähdimme Rur-joelle pyöräilemään, Rur siis ilman hoota on Maas-joen sivujoki, Ruhr Ruhrin alueella on eri joki.  Jostain syystä ei tullut otettua yhtään ainoaa valokuvaa koko matkalla. Kerran poikkesimme jätskille yhteen kylään, siellä piti taas meidän kaikkien neljän täyttää kaavakkeeseen nimemme ja osoitteemme, että pystyvät jäljittämään meidät, jos korona on sattunut jylläämään siellä paikalla. Kölnissä on muuten tällä hetkellä 40 tartuntatapausta miljoonan asukkaan joukossa eli hienosti on toimenpiteet toimineet. Göttingenissä oli ollut muutama isompi porukka varomaton, jos oikein ymmärsin, ainakin osittain muslimiperheiden bileitä, ilmeisesti juhlineet paaston loppumista ja siellä sitten 80 tartuntatapausta ja iso porukka karanteenissa ja nyt joudutaan sulkemaan koulut. Ne varomattomat eivät siis vain yksin kärsi vaan nyt saavat kaikki Göttingen koululaiset myös rangaistuksen. Kotikoulu toimii täällä keskiaikaisessa Saksassa hyvin huonosti, vain kolmasosalla lapsista on kotona nettimahdollisuus. Joissakin isoissa migraatiotaustaisissa perheissä saattaa olla vanhemmilla yksi älypuhelin ja sillä pitäisi sitten koko lapsikatraan tehdä koulutehtävät.

Pioni on saksaksi Pfingstrose eli helluntairuusu ja Allumies toi lauantain ostosreissultaan ihanan pionikimpun.



Olemme syöneet parsaa, parsaa ja parsaa, sillä sitä saa sunnuntainakin tuoreena läheisestä parsa/mansikkakioskista. Ystävä suositteli parsarisottoreseptiä ja se olikin oikein hyvää.
Vihreästä parsasta leikataan yläosa pois, lopputanko leikataan palasiksi ja ne keitetään pehmeäksi vedessä (suhteessa 750g parsaa ja 6 dl vettä), johon on laitettu suolaa ja ripaus sokeria.  Kypsät parsat ja keittovesi muussataan taikasauvalla.  Kevätsipulia kuullotetaan pannulla, siihen lisätään risottoriisi ja vermuttia, jonka annetaan haihtua ja sitten lisätään vähitellen parsamuussia nesteeksi ja jos se ei riitä, voi lisätä kasvislientä. Kun riisi on kypsää, raastetaan parmesaania sekaan. Mausteena suola ja mustapippuri.
Parsan päät paistetaan muutama minuutti pannulla ja laitetaan koristeeksi risoton päälle. Nopeasti paistetut isot katkaravut sopivat väriltään(kin) hienosti lisukkeeksi.



Sain pari viikkoa sitten naapureilta tuliaisiksi mansikka-amppelin ja siitä on popsittu jo muutama kypsä mansikka ja ihmeen hyviä ovat, mansikat on tänä vuonna muutenkin olleet erittäin hyviä.


Asiantuntijat uhkaavat. että tänä vuonna tulee taas erittäin kuuma kesä. Nyt on ollut oikeastaan koko korona-ajan aurinkoa ja lämmintä ja sadetta rukoillaan, sillä kaikki on kamalan kuivaa. Kastelen ruukuissa olevat kasvit kaksi kertaa päivässä, 10 l vettä hujahtaa nopeasti yhdelle tomaatille. Meillä on makuuhuoneen ikkunassa vain sisäkaihtimet ja nyt on pakko asentaa ulos kunnon kaihtimet, jotka pitävät myös kuumuutta pois, huomenna tulee asentaja laittamaan. Sen jälkeen on ilmeisesti pieni tapiseeraamishomma hoidettava, kun vetävät sähköjä ja ehkä joudun ostamaan jonkunlaiset päiväverhotkin, let's see.

8 Kommentare:

  1. Parsarisotto _ yläosa pois? Oikeastiko? Muuten kiva kuulla sikäläisistä oloista.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Luulin jo jättäneeni jotain pois, mutta kyllä tuossa lukee, että ne päät paistetaan erikseen ja tulevat parsan päälle.

      Löschen
  2. Hei kiitos ihan mahtavasta parsarisottoohjeesta! Tätä kokeilen heti ensi tilassa! Mulla on tapana keittää parsoja aina vähän liikaa, mutta tässäpä se ei haittaa, kun ne muussataan kuitenkin. :-)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Niitä päitä paistetaan voissa ihan vähän, mutta loppu saa olla ihan pehmeää.

      Löschen
  3. Tota voisin kokeilla, mutta mulla on nyt niin kauheasti työtöitä, että en tiedä jos siinä menee kauan aikaa. Äsken tuli viestiä, että meidän muuttokuormia ei pääsekään purkamaan maanantaina vaan vasta keskiviikon jälkeen, jolloin meillä taas kokeillaan pääsykokeen II osaa, joka on oikeasti sitten torstaina. Kaikki siis verkossa etänä. Että eniten v——aa kaikki! En tiedä koska pääsen pohjoiseen.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Onpa teillä kurjaa sen muuton kanssa, olis korona jo riittänyt kiusaksi, ei muuta enää tarvis.

      Löschen
  4. Ihana mansikka-amppeli:) Täälläkin jouduttiin sulkemaan kouluja vähän sen jälkeen kun koulut avattiin , kun oppilailta löytyi koronaa.Nam, herkullisen näköinen risotto:)
    Täältä kuulemma pääsee Suomeen Lufthansan kautta, ja tällä hetkellä se taitaa olla ainoa reitti täältä Helsinkiin , Frankfurtin tai Munchenin kautta.En kuitenkaan ole lähdössä, mutta yksi suomalaisista täällä lähti eilen ja kuulemma kone oli ollut aika täynnä.....

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Mulla ei ole toistaiseksi haluja lähteä lentokoneeseen, vaikka väittävät, että siellä ei ole sen enempää tartunnan vaaraa, kun muka ilmastointi toimii täysillä. Tyhmänä ajattelen, että sitten se ilmastointi jakelee täysillä kaikkien matkustajien viruksia. Jos lennät Saksan kautta, niin tule käymään.

      Löschen