Montag, 14. Juni 2010

Elämäni aakkoset

Viikonloppuna piti harjoitella aakkosia, sillä kun lumiomena ja Leena Lumi blogeissaan kertoivat elämänsä aakkosista, niin pitäähän minunkin.
Tässä minun ABC:

A. Aili-täti oli tärkeä ihminen elämässäni, isän sisko, joka piti minua varalapsenaan. Vietin paljon lomia hänen luonaan Helsingissä tai hänen mökillään Otalammella.

B. Benjamin on meidän varalapsemme, naapurin poika, joka alkoi kaksivuotiaana käydä meillä säännöllisesti ja oli 8veenä meidän mukana Suomessakin jouluna.

C. Coetzee ja Coelho ovat tarjonneet mieluista lukemista

D. Dong on meidän ihana kiinalainen ystävä, käynyt läpi Hodgkinin taudin ja hurjan kantasoluterapian eikä silti menettänyt koskaan positiivista asennettaan ja ehkä siksi parantunutkin taudista. Aina yhtä iloinen kaveri.

E. Eine-täti oli äidin sisko , lapseton ja piti minusta aina hyvää huolta. Häneltä olen perinyt ikonikokoelmani ja paljon muitakin ihania muistoja.

F. Friedrich on Allumiehen toinen nimi. Saksassa oli ennen tapana antaa lapsiparoille kummisedän tai -tädin etunimi, onneksi tässä tapauksessa vain kakkosnimeksi. Jos minä olisin saanut kummitädin nimen, olisin nyt Eeva ja ihan tyytyväinen nimeeni. Saksassa pitäisi vain poistaa toinen e-kirjain, että tajuaisivat. Nyt on onneksi etunimi, jota on Saksassakin eikä tarvitse tavailla nimeään.

G. Goethe oli mielestäni nero. Olen muuten käynyt paikalla, jossa Goethe kirjoitti runonsa:

Vuorten yllä rauha
on sees;
ei liiku lauha
henkäys ees,
ei riemukkaat
soi laulelot latvojen alta.
Kohta jo, malta,
myös levon saat.

H. Heidelberg on ensimmäinen kaupunkini Saksassa, sinne lähdin ylioppilaana oppimaan saksan kieltä.

I. Italia on Ranskan ohella lempparilomamaitani.

J. Jambalaya on yksi keittiöni bravuurinumeroista.

K. Köln on nykyinen kotikaupunkini. Kun näen kaukaa tuomiokirkon, tiedän pian pääseväni kotiin.

L. Lappeenrannasta minulla on ihania muistoja. Siellä asui Eine-täti ja siellä ihmiset sanoivat mie ja sie.

M. Maria on läheinen saksalainen ystäväni. En voisi kuvitellakaan, millainen elämästäni olisi tullut, jos en olisi tutustunut Mariaan.

N. Naapurimme ovat tosi kivoja ja olemme vähän niinkuin yhtä perhettä.

O. Oliiviöljy kuuluu ehdottomasti keittiööni, sitä ostetaan viiden litran kanisterissa, pääasiassa hyvää kreetalaista kultamitalin saanutta öljyä.

P. Parsa on herkkua.

Q. Question Moody Bluesin laulamana oli yhteen aikana lempihittejäni, etenkin se hidas osa.

R. Runoista olen aina tykännyt ja niitä kirjoittanut muistiin vihkooni.

S. Sosiaalinen, pidän itseäni sosiaalisena ihmisenä ja autan mielelläni muita. Joskus vähän liikaakiin ja saan haukkumiset, että "puutun jonkun asioihin".

T. Traviata oli isän lempiooppera ja on minunkin,

U. USA on kiva maa matkustella, mutta tuskin haluaisin sinne kokonaan muuttaa.

V. Vaeltaminen on tullut mieluiseksi harrastukseksi.

W. Weellä alkaa Allumiehen etunimi.

X. Xizhen on nimeltään kiinalainen ystäväni, maailman herttaisin ihminen.

Y. Yrttejä rakastan yli kaiken, ei taida olla yhtään, mistä en tykkää, kun taas Allumies vihaa rakuunaa eikä kovasti pidä korianteristakaan.

Z . Zulumaa, jossa kävimme moikkaamassa nunnatuttavaamme, joka johti siellä sisäoppilaitosta. Ihastelimme niitä ala-asteen zululapsia, jotka osasivat luetella kaikki Pohjoismaat ja lauantainakin istuivat kielioppikirjansa kanssa puun varjossa opiskelemassa.

Å. Åkerö oli omenan nimi, joita meillä oli kotona puutarhassa.

Ä. Äiti, joka kuoli ollessani 26v. Pitkään sen jälkeen katselin kaupungilla kateellisena nuoria naisia, jotka olivat äitinsä kanssa liikkeellä.

Ö. Ö on ruotsin kielen toiseksi hassuin sana ja se heinäsaaren höö on se kaikkein hassuin.


Kommentare:

 1. Kiinnostavaa kurkata sinun elämäsi aakkosiin. Minäkin matkailen mielelläni Italiassa ja rakastan yrttejä. Kölnin tuomiokirkosta mieleeni tulee aina Ultran Bran laulu, jossa lauletaan "Olen seissut laiturilla kolme ja nähnyt Kölnin tuomiokirkon" ("Minä suojelen sinua kaikelta).

  Minun nimeni muuten toimii ihan täysin myös Saksassa. Italiassa sitä piti jo selittää, koska heillä ei ole aakkosissa kaikkia samoja kirjaimia kuin meillä :)

  AntwortenLöschen
 2. Täällähän sitä ollaan kuin koulunpenkillä aapiskirja kädessä:) Minulla on nyt kesäloma ja aapiskukkokin saa levätä, onhan se tehnyt hikipäissään töitä koko lukuvuoden. Näitä sinun aakkosiasi oli kyllä oikein kiva tavata.

  (Huom. Älä nyt Friedrich-nimeä mollaa, meidän suvussa se on Fredrik ja mielestämme ihan okei)

  AntwortenLöschen
 3. Hassua, ostin Ultra Bran levyn vain tuon ja yhden toisen alulun takia;-)

  Kölnin tuomiokirkosta tlee mieleen se,e ttä kolmen lapsen kanssa ohitin kirkon ja jätin heidät 'iskän' kanssa jädelle ja cokikselle, kun itse kartoitin sitä ihanaa ostoskatua ja sen butiikkeja. Toisella kertaa ei lapsia, vaan tuttavapariskunta, jolla oli kiire päästä Sveitsiin. Lumimies on ollut kirkossa minunkin puolestani, siis siinä kirkossa, ei muuten...

  Yhdyn G, P, R, S, V, Y ja Å. Rakuunahan antaa upean aromin juuri sienikeittoihin, kuten suppilovahverokeittoon etc. Älä kerro Allumiehelle, mitä aterioissa on ainesosina;-)Näin lapsetkin opetetaan yrteille.

  AntwortenLöschen
 4. Hienot aakkoset! Mulle nyt vain tuleen Kölnistä ensin mieleen 4711 ja vasta sitten tuomiokirkko. :)

  Istutin muuten lauantaina yrttejä keittiöpuutarhaan, rakuunaa, basilikaa, korianteria, purjoja ym. Osa oli talvehtinut, joten kaikkea ei tarvitse aina ostaa taimina, siemenistä en jaksa kasvattaa kuin salaattia.

  AntwortenLöschen
 5. lumiomena: kiitos vinkistä, en ole ikinä tuollaisesta laulusta kuullutkaan, jännä
  Clarissa: Frederik on o.k.,mutta Friedrich.....
  Leena: no nyt on sitten tultava sunkin kirkkoon, on häpeä olla käymättä. Allumies \maistaa\ valitettavasti rakuunan kaikista ruuista.
  Helena: voi kauhistus, 4711, tulee paha olo, kun haistaa sen hajun. Se talo ja kellopeli on tosin nättejä.

  AntwortenLöschen
 6. Mielenkiintoiset aakkoset:) Vaikka olen jo pitempään lukenut blogiasi, siinä tuli ihan uuttakin tietoa sinun elämästä. Saa nähdä, saanko aikaiseksi kirjoitettua itsestäni aakkoslistaa. Minua on viime aikoina laiskottanut istua tietokoneen ääressä.

  AntwortenLöschen
 7. Olen nähnyt Kölnin tuomiokirkon ensi kerran 16-vuotiaana käydessäni kölniläisen kirjeenvaihtokaverini luona. Myöhemmin kävin sitten useasti shoppailemassa Hohe Strassella.
  Minulla oli aina Saksassa vaikeuksia suomalaisen nimeni takia. Vaikka Ex-Gatte oli saksalainen ei tilanne helpottunut, sillä hänen sukunimensä ei ollut saksalainen. Poikkeus oli Kölnissä, sillä siihen aikaan siellä oli samanniminen Oberstadtdirektor, joten ei ainakaan sukunimeä tarvinnut tavata.
  Olen käynyt myös Glurnsissa, meinasin sinne pyöräilessä syöksyä jokeen, kun en ollut ennen ajanut takajarruttomalla pyörällä. Mielestäni siellä tuoksui lanta, jos oikein muistan. Tosi ihana paikka, niinkuin koko Südtirol!

  Maikki

  AntwortenLöschen
 8. Kasselin kyyhky: odotan mielenkiinnolla aakkosiasi
  Maikki: oliko nimesi vNZ?? Tyttökaverini ajoi aikanaan silmieni edessä Rhodoksella isoon risteykseen eikä tajunnut, että pyörässä ei ollut jalkajarruja. Minäkin opin vasta kaksi vuotta sitten ajamaan pelkillä käsijarruilla, sitä ennen pelkäsin hysteerisenä. Kerran vuokrattiin Espanjasta pyörät enkä kerta kaikkiaan uskaltanut ajaa ilman jalkajarrua.

  AntwortenLöschen
 9. Näitä aakkosia on mukava lukea ja samalla oppia lisää sinusta(kuten muistakin)
  Oliiviöljyä rakastan ja käytän minäkin paljon!

  AntwortenLöschen
 10. Nimeni oli R###a ja kyseisellä kaupunginjohtajalla ei ollut hiuksia ja hän muistaakseni soitti selloa.
  Maikki

  AntwortenLöschen
 11. Yaelian: no nyt kirjoittamaan aakkosia sinäkin vai oletko jo pakkaamassa matkalaukkua? milloin lähdet ja milloin palaat?
  Maikki: no nyt muistan sen kaverin, jostain aivojen perukoilta hän tuli esille.

  AntwortenLöschen
 12. Sinulla on lämpimän inhimilliset aakkoset,oikein mielenkiintoiset. Mahtaiskohan tätä jaksaa itsekin miettiä..väsyväsy.

  AntwortenLöschen
 13. Kivaa tuo teidän naapurusto meininki!

  AntwortenLöschen
 14. No, minä häpeän, että olen jättänyt käymättä ja häpeän myös kaikkia kirjoitusvirheitäni;-)

  Huomasin, että olet sukurakas. Minulla on listassani vain Olga, Meri ja Lumimies. Ehkä pitkä välimatka tuo ikävää. Minä en edes muista tätejäni. Molemmat ihanat isoäitini olivat taas minulle kaikki kaikessa.

  AntwortenLöschen
 15. Sirokko: jaksa vaan, pliis
  Susadim: ollaan onnekkaita. Mulla on kahden naapurin avaimet ja saan mennä niiden poissaollessakin lainaamaan kananmunia
  Leena: minua kun ne lapsettomat tädit hellivät niin, että en ikinä heitä unohda. Isovanhemmat oli taas niin vanhoja jo, kun olen vanhojen vanhempien iltatähti.

  AntwortenLöschen
 16. Goethe on kyllä mahtava runoilija. Ainoa romanttisen ajan runoilija josta todella pidän. Meillä oli kerran kokonainen äikän tunti hänestä: runoja ja kyllä myös romaaneja, kuten Nuoren Wertherin kärsimykset. Hänen käyttämänsä luontoa ja ihmistä ihaileva kieli on kyllä sanojen solinaa!

  Minun kummivanhempani ovat asuneet Kölnissä, opiskelivat antropologiaa yliopistossa ja sanovat sitä edelleen kotikaupungikseen. Olen ajannut siitä kolmesti ohitse mutta en ole koskaan käynyt. Haluaisin kyllä!

  Mukavaa viikkoa!

  AntwortenLöschen
 17. Tuure: olin kerran näyttelijä Lutz Görner resitaatioillassa ja kuulin koko illan vain Goethea ja se oli hieno ilta.
  Ensi kerralla poikkeat sitten Kölniinkin.

  AntwortenLöschen
 18. Aina kun näen kuvan tuomiokirkosta, tulee ikävä Kölniin. Harmi, että kesämatkallani olen menossa ihan eri suuntaan! Onkohan mun elämälläni aakkosia?

  AntwortenLöschen
 19. Sauerkraut:
  Wenn ich su an ming Heimat denke
  un sin d'r Dom su vör mer ston,
  mööch ich direk op Heim an schwenke,
  ich mööch zo Foß no Kölle gon.
  ♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫♫

  AntwortenLöschen
 20. Tämä oli mukava, hyvin henkilökohtainen aakkoslistaus. Paljon ihmisiä ja paikkoja.

  AntwortenLöschen
 21. Hienot aakkoset!

  Jos Weellä alkaa Allumiehen etunimi, on hänen nimensä siis Wallumies =)

  AntwortenLöschen
 22. Nurkkalintu:vau, kiva nähdä, olet siis lähtenyt taas nurkasta. Mistäs arvasit, että se on Wallumies?

  AntwortenLöschen
 23. Kivaa, täälläkin oli elämän aakkoset. Huomasin, että mizyénakin oli tehnyt ... mäkin varmaan teen.

  Kivoja juttuja olit keksinyt ja erityisesti tuohon Ä:hän eläydyn ... Hali!

  AntwortenLöschen
 24. Kuljen täällä nurkasta nurkkaan...
  Välillä ehdin piipahdella blogiulkomaillakin kurkkimassa toisten nurkkiin.

  Ei se ollut arvaus :)

  Hyvää keskiviikkoa!

  AntwortenLöschen